Росен Йорданов: Фазата на фалшивия консенсус в коалицията свърши. Следва борба и бягство

Психологът Росен Йорданов, социологът Първан Симеонов и журналистът Петко Георгиев - реална близка перспектива ли са предсрочните избори

Росен Йорданов
Росен Йорданов Източник: ЕАЦС

Росен Йорданов, социологът Първан Симеонов и журналистът Петко Георгиев в  "Здравей, България" по NOVA коментират темата:  Разлом и невъзможност на коалицията да продължи да управлява или леки "семейни" скандали, с които трябва да свикнем? Реална близка перспектива ли са предсрочните избори?

 

"Ако трябва да направя психо лингвистичен анализ на говоренето на подкрепящите правителството, ще чуете три думи – ще, трябва, надявам се. Това означава, че нещата не са добре, но се отправя надежда, че ще има промяна", коментира Росен Йорданов. Според него "фазата на фалшивия консенсус е свършила". "Следва борба и бягство. В тази фаза влиза правителството. Групата може да се разпадне", заяви Йорданов.

 

"В момента малките партньори се опитват да се качат на главата на големия", коментира Първан Симеонов. "Всяко управление в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се опитват да я пишат на сметката на "Продължаваме промяната", а те да запазят малките си, но твърди електорати.

 

Как го правят – казвайки това, което обикновено говорят на своите електорати. "Продължаваме промяната" нямат твърд електорат и нямат на какво да стъпят. "Продължаваме промяната" служи като гръмоотвод на тези процеси", коментира социологът.

 

"Ходът с партията е логичен, "Продължаваме промяната" трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа", смята още Симеонов.

 

Според журналиста Петко Георгиев трябва да се  погледнат големите разломи в българското общество. "Първият голям разлом е Изток-Запад. От една страна са хората, които искат да живеят по един западен цивилизован начин, от другата са - путинистите.

 

По тази линия има голямо разделение", смята журналистът. "Другата сериозна разделителна линия е между хората, които искат да живеят в справедлива държава с върховенство на закона, и хората, които участват или толерират корупцията.

 

Тези две пресечни линии се опитайте да ги приложите върху партиите, които са в парламента в момента или върху коалицията. Ето защо не може да се създаде мнозинство, което да е прозападно и антикорупционно", заяви Георгиев.

 

Тримата коментираха и спора за подкрепата за Украйна. Социологията сочела, че обществото като цяло е против изпращането на военна помощ. "Общественото мнение по въпроса е почти единодушно против. Ако питаме българите да напуснем ли НАТО, мнозинството ще каже "не".

 

В сърцата си българите са по-скоро русофили, но рационално обществото ни винаги е било при ЕС и Германия, заяви Първан Симеонов. Според него в момента единствените, които имат ръст в подкрепата по тази тема, са "Възраждане". "Обществото се поддава на една приказка, че Западът е лицемерен.

 

Обществото проектира проблемите си върху Запада. Това, че ние не сме успели да вземем максимума от членството си върху ЕС и НАТО, ние го проектираме върху Запада", коментира Симеонов. "Трябва да разграничаваме културната връзка Русия-България и путинизма.

 

Да си русофил в момента трябва да означава да мразиш Путин. Той съсипва това, в което вярваш и обичаш. Сега е моментът БСП да направи следващата стъпка – да промени позицията си спрямо Путин", заяви Петко Георгиев.

Вижте още

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени