Андрей Райчев: Корнелия Нинова се намира в своя политически залез

Тя направи много погрешен залог и той не излезе, подчерта той

Андрей Райчев
Андрей Райчев Източник: Zonanews

"Свърши един етап от историята на България, революцията свърши. През 2020 г. българите направиха революция – излязоха на площадите и мирно свалиха правителство. В момента никой не можи да ги извика на митинг. Те гледат внимателно и ще наказват и награждават на 2 октомври, ако приемем условно, че това ще е датата на изборите". Това коментира по NOVA социологът Андрей Райчев.

 

И добави: "Ние сме лъгана нация с две фокуснически фрази не става. След революцията това ще е разликата. Българинът ще гледа прагматично и мисли". 

 

Относно БСП и Корнелия Нинова Райчев коментира, че лидерът на партията се намира "в своя политически залез". "Тя направи много погрешен залог и той не излезе. Беше сигурна, че когато влезе, ще оцелее до към 2024 г. Всичко, което тя направи, е базирано на това предположение. Тя обаче не се притисна към десните, а към центристите, които отидоха в дясно, станаха най-антируската партия и тя се оказа техен съюзник. Сега Нинова панически се опитва да прави обратното. Гордее, че производството се е вдигнало, но това е така заради износа на оръжие. При нейния електорат аз не мога да си представя на какво разчита тя в момента", прогнозира той.

 

По думите му занапред ни очаква фрагментиран парламент. "Не виждам вариант, при който в България да се състави партия, която да стане любимец или да са две големи, които както през 90-те да си разменят местата", смята социологът.

 

"У нас има 5 млн. избиратели. 60 на 100 не е никак ниска активност. 50 на 100 са около 2 млн. и половина – толкова твърдят социолозите, че сега ще се явят. Аз не съм толкова сигурен, че ще са толкова, защото времената са бурни и могат да се политизират", каза още Андрей Райчев.

 

"След изборите пред България има два варианта. Единият е страната ни да влезе в дълга нестабилност и малоумно каране, вероятно е това да се случи. Аз обаче се надявам да има разум и да се направи голяма стабилна коалиция поне за 1-2 години, докато има криза. Защо това да не са двете големи партии - "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ? Друг изход няма. Другият вариант са избори, избори и слаби служебни правителства", коментира Райчев.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени