Atlantic Council: Русия може да се разпадне през следващите 10 години

Западни служители казват, че санкциите срещу Русия заради нахлуването й в Украйна сериозно са отслабили нейната икономика

Русия
Русия Източник: Zonanews

Колапс очаква Русия през следващите години, както и превръщането й в провалена държава. Почти половината от експертите по външна политика, анкетирани от Atlantic Council (мозъчен тръст на НАТО), дадоха тази прогноза, а резултатите са публикувани на уебсайта на съвета.

 

По време на проучването 167 експерти споделиха мнението си за това как ще изглежда светът след 10 години. Почти половината (46%) от анкетираните смятат, че до 2033 г. Русия или ще се превърне в провалена държава, тоест такава, която не може да поддържа съществуването си като жизнеспособна политическа и икономическа единица, или ще се разпадне.

 

21% смятат за най-вероятно РФ да се превърне в провалена държава през следващите 10 години, което е два пъти повече от следващия най-вероятен вариант - Русия да стане нещо като експертите Афганистан (посочен от 10%).

 

40% от анкетираните очакват Русия да се разпадне до 2033 г. поради революция, гражданска война, политически колапс или някаква друга причина.

 

Европейците са особено песимистични за разпадането на Русия: 49% от тях прогнозират това, докато сред американските експерти това очакване споделят 36%.

 

В същото време 14% от анкетираните смятат, че Русия вероятно ще използва ядрено оръжие през следващите 10 години. Сред онези, които подкрепят разпадането на Руската федерация или превръщането й в провалена държава, 22% смятат, че използването на ядрени оръжия ще бъде една от причините.

 

Също така, 10% от тези, които предричат ​​колапса или колапса на Русия, смятат, че от всички автократични държави в момента тя е най-вероятно да стане демократична до края на този период.

 

Заместник-ръководителят на Атлантическия съвет и един от ръководителите на проучването Петер Енгелке коментира резултатите пред Financial Times.

 

Според него една от важните причини за бъдещия крах на Русия ще бъде войната срещу Украйна. Той отбеляза високата вероятност войната "да удари като бумеранг не само върху ръководството (на Русия, бел. ред.), но и върху страната като цяло".

 

Западни служители казват, че санкциите срещу Русия заради нахлуването й в Украйна сериозно са отслабили нейната икономика. Според експерти заради санкциите производственият потенциал на Русия непрекъснато деградира, връщайки страната десетилетия назад, пише изданието.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени