Димитър Ганев: Четворната коалиция, която управляваше през последните месеци, няма да има мнозинство в следващото НС

Ако изобщо се състави кабинет след изборите, той ще е без ярки партийни лица

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Тренд

"Коалицията, която управляваше, и подкрепяше кабинета "Петков”, категорично няма да има мнозинство в следващото Народно събрание. Тези четири формации няма как да имат мнозинство. В България със сигурност ще има друг тип конфигурация”, заяви Димитър Ганев от "Тренд" по NOVA.

 

Според него вероятно ще има нов тип коалиция. Няколко партии ще формират мнозинство около определена програма и кабинетът няма да бъде съставен от ярки партийни лица и в него няма да присъстват политически лидери. Това Ганев определи като единствената възможна хипотеза, за да застанат определени формации на една маса и да постигнат споразумение. 

 

"Другият вариант е да се отиде на нови избори. След нов вот вероятно социално-икономическата ситуация ще предполага, че кабинет със сигурност трябва да се направи. Можем да се окажем в много тежко икономическо състояние, в която всяка една претенция "няма да съм този или онзи” може да изглежда като глупава прищявка”, коментира още политологът.

 

Според Ганев тренда на "Продължаваме промяната" е в низходяща посока, ясно се вижда ерозия. "Тяхната подкрепа започна да спихва на нива от май. "Промяната" била сложна електорална коалиция, през миналата година ключова роля за нея изигра легитимацията на президента Румен Радев", припомни социологът от "Тренд".

 

Прогнозата му е, че при "Възраждане" може да има скрит вот. Ако "Промяната" продължава с ерозията си, а "Възраждане" направят силна кампания, може и да се стигне по изравняване, добави той.

 

Според Ганев при ИТН има липса на политическо съдържание. Там са останали само фенове на Слави Трифонов, които според него не са малко.

При "Български възход" също има лош тренд и ако продължи, те може да нямат представителство в парламента.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени