Досадното самоубийство на Русия или защо войната ще продължи до разпада на РФ

Путин упорито хвърля във войната всичко, което намери в държавата

Тарас Черновил за разпада на РФ
Тарас Черновил за разпада на РФ Източник: Zonanews

Тарас Черновил, политически анализатор, бивш украински депутат, специално за "Главред"

 

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна, от 24 февруари, Русия не е загубила нищо, а само е спечелила, убеден е Путин. На практика загубите на Руската федерация са колосални. Но основното е, че войната все още продължава, което означава, че Русия продължава да губи.

Основното, което Русия рискува да загуби заради войната, която започна, е самото й съществуване като цялостна и единна държава. Но за няколко човешки поколения това ще бъде най-голямото постижение и щастие.

 

Путин, като обсебен, натиска и натиска, не може да отстъпи. При него просто не работи задната скорост. Бърза, хвърля всички ресурси в тази война. Освен това някои от действията на Путин са толкова самоубийствени за Рашеландия, че не могат нито да бъдат разбрани, нито логично обяснени.

 

Путин вижда, че войските му не могат да напреднат по-нататък в Украйна, но въпреки това се опитва да тероризира целия свят. Именно той разшири тази война в целия свят, само че с икономически методи.

 

По-специално, той се опитва да окаже натиск върху Европа и други държави с руски газ и петрол. В отговор на това му обясняват, че да, ще е трудно, но ще се преодолее. Така еврокомисарят (по енергетиката Кадри Симсон, бел. ред.) преди няколко дни каза, че Европа може да преживее тази зима и при нулеви доставки на руски газ.

 

Но Путин не отстъпва повече и заплашва да покаже на всички "къде зимуват раците". И всичко това ще завърши за руснаците така, че основният източник на печалба за Москва - износът на петрол и газ - през следващата година може да не им даде абсолютно нищо. Тоест, Путин унищожава пред очите ни икономическата мощ, която направи възможно запазването на руската държава.

 

Освен това възможността за използване на нови технологии вече е блокирана за Русия и е малко вероятно тази възможност да бъде отворена по някакъв начин. А това означава, че Руската федерация е загубила възможността да укрепи, да възстанови армията си или поне да я запази под някаква форма, за да може да съхрани по някакъв начин възможностите си да застрашава някого. Всичко това е невъзможно, защото, първо, Русия е под санкции, и, второ, това се отразява на технологичното изоставане на самата Руска федерация.

 

А Путин упорито хвърля във войната всичко, което намери в държавата. Например, сега той изрови нови танкове, които преди не бяха в номенклатурата. Оказа се, че Русия праща танкове на фронта за танков биатлон! И сега нашите горят тези танкове.

 

По такъв начин Русия извлича всичко възможно, всичк оонова, което беше нейната гордост и постижения - всичко се хвърля във войната. Но във войната с Украйна и конфронтацията със Запада Путин и Русия вече губят, не могат да спечелят в нито една посока. Но те продължават упорито да хвърлят всичко ...

 

Следователно, тече процес на пълна загуба на целостта и вътрешното единство на Руската федерация. А така също и на Русия като глобален играч. В сферата на международната политика Путин успя да постигне нещо, което не беше по силите на почти всички страни. Дори тези страни, които все още общуват с руския елит, вече се опитват да се дистанцират от Путин. Всички открито го унижават, както например президентът на Казахстан. Но Путин се изтрива, търпи и се втурва в същата посока, удря по същите точки.

 

След 24 февруари Путин загуби икономическата мощ на Русия, уважението, субектността на руската държава. И сега губи най-важното - целостта и суверенитета на тази държава-помийна яма. За нас е желателно това да се случи възможно най-скоро, защото докато това не се случи, войната ще продължава, хората ще умират и разрушенията ще продължат.

 

Тъй като Путин няма да отстъпи, войната ще продължи до разпадането на руската държава, до бунта в нея. Но е напълно възможно това разпадане да не стане мигновено, а да се разтегне с години. Каквото и да се случи, едно е сигурно - Путин губи Русия в сегашния й вид.

 

Всичко това много напомня войната на Съветския съюз с Афганистан. Тогава Брежнев изпрати войски в Афганистан, надявайки се, че ще бъде лесна разходка, така че в същото време те ще превземат Украйна, която уж беше тяхна. Паралелно с това започна традиционното сблъсък в икономиката, в петролния и газовия сектор със Запада, както и опитите за съперничество със Запада във въоръжаването. Перфектна аналогия...

 

Единственото, което ни плаши е, че знаем какво се случи с Афганистан – той стана трамплин, на който Западът разруши Съветския съюз. Но тогава на Запада не му стигна умът да го доведе до пълен крах и той започна да храни руснаците с с политиката на Буш, да поддържа оцеляването на населението на Руската федерация. А със самия Афганистан се случи голяма беда.

 

Това няма да се случи с Украйна, защото времената са други и мястото ни в Европа е друго. Ето защо, според мен, сега всичко върви според афганистанския сценарий - всичко върви към това, че тази огромна сила, Руската федерация, която представлява заплаха за целия свят, ще изчезне от картата на света.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени