Експерт: Президентът изгради вредния навик да се меси в управлението

Хората се умориха от избори, подчерта Соколов

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

"2023 година ще е интересна, изпълнена с динамика", прогнозира пред БНР политическият анализатор Емил Соколов. По думите му ще има доста неща за довършване и тежки решения. Според него обаче има място и за позитивизъм, а именно, че хората, макар да им е писнало от избори, изглеждат по-заинтересовани от това какво се случва в страната. 

Анализаторът коментира и обтегнатите отношения на президента с партиите. Според него президентът от известно време си търси партия, която да може да материализира волята и амбициите му.

 

"Оказа се, че "Продължаваме промяната" не е такава партия", посочи той и добави, че се е говорило също за партията на Стефан Янев, а след това и за някакъв трети проект. 

 

"Президентът изгради вредния навик да смята, че е естествено да се меси в управлението на държавата. Когато това му желание - да се меси в някой казус, срещне непримиримост и враждебност, води до конфликт. няма нищо естествено в това президентът да смята, че му се полага роля в изпълнителната власт. Неговите задължения са други", обясни той. 

По думите му всеки нов проект има потенциала да привлече част от негласуващите или недоволните. "Хората се умориха от избори", подчерта Соколов.

 

Той е категоричен, че трябва да излезем от този предизборен режим, за да може да се намерят решения за важните проблеми: 

"Няма как следващите 4-8 месеца да сме само в предизборен режим, защото има много важна работа за вършене". 

 

"Дори партиите да ходят често на избори, те ще трябва да вземат ключови решения, няма как да се занимават само с избори", отбеляза Емил Соколов и добави, че ще трябва да намерят начин да лавират, за да са ефективни в НС.

Анализаторът определи 2022 г. като турбулентна година, но сега към края й нещата изглеждат по-добре. В български аспект нещата се поуспокоиха, посочи той. 


По думите му контролът, който гражданското общество упражнява върху партии и политици, изглежда леко завишен. 

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени