Гари Каспаров: Русия ще се свие като територия и в това няма никаква трагедия

Не можете да правите компромис с путинизма, завършва поста си във Фейсбук гениалният шахматист

Гари Каспаров
Гари Каспаров Източник: Twitter

Гари Каспаров
Фейсбук

Системата в Русия не може да се реформира. Не може да има ремонт по европейски, трябва да се смени основата - това е първото нещо, което трябва да се оправи. Скорошната победа на Украйна и краят на тази война увеличават шансовете ни за благоприятен изход. Ние сме в ситуация, в която опитът да избегнем риска ще доведе до по-лоши последствия от поемането на рискове. Трябва да сме наясно, че бъдеща Русия ще намалява като размер и в това няма никаква трагедия. Много региони на Русия днес са психологически готови да се замислят за независимост. Сега, на фона на катастрофалното военно поражение в Украйна и икономическия колапс, това ще се превърне в тенденция в региони, където периодично възникват национални прояви. Традицията от исторически спомени за тяхната независимост е повече от достатъчна. По време на гражданската война имаше много независими териториални единици. Такива събития са демонстрация, че империята е мозайка и в тези региони могат да възникнат подобни прояви. 

 

Привържениците на възраждането на Русия трябва да представят план за действие. Тя трябва да се основава на факта, че Русия вече не може да бъде имперски субект - това означава, че ролята на Москва като имперски център трябва да бъде премахната. Може да остане столица, но по много въпроси регионите трябва да имат повече правомощия. Говорим за възстановяването на Русия като "свободна федерация". Разбирайки неподготвеността на мнозинството от населението да приеме ценностите на демокрацията и парламентаризма, можем да кажем въз основа на историческия опит, че материалните стимули са най-добрият начин да ги убедим. Русия има два пътя - деградация до нивото на китайска провинция или опит за възраждане на европейския път с търсене на алгоритъм за взаимодействие. Нашият исторически шанс е създаването на жизнеспособна национална държава на мястото на руините на империята, където основният фактор не е националността, а гражданството. 

 

2023 година ще бъде решаваща за възможността да се обединят политическите сили в изгнание, за да представят такава програма за действие. Никой не може да даде гаранция за успех, но това трябва да предложим на Запада. Той трябва да даде възможност за осъществяване на тези планове – да не отменя санкциите на Русия, докато цялата територия на Украйна не бъде напълно освободена, не бъдат изплатени обезщетения за разрушенията с извършени военни престъпления и най-важното – военнопрестъпниците не бъдат изправени пред съда. Тези точки са от основно значение. Не можете да правите компромис с путинизма.

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени