"Медиана": ПП-ДБ се сринаха на 4 място, ГЕРБ-СДС води с много пред "Възраждане"

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН

Електорални нагласи според агенция "Медиана"
Електорални нагласи според агенция "Медиана" Източник: Агенция Медиана

Коалицията"Продължаваме промяната - Демократична България" се е сринала до четвърта политическа сила, двадесет дни преди предсрочните парламентарни избори. Това показва изследване на агенция "Медиана", проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната.

 

Проучването е реализирано със собствени средства на "Медиана". Според него ГЕРБ се очертават като безспорен победител с 12% разлика пред "Възраждане", които са втори с 15.7%. На трето място е ДПС с 14.2%.

Изследването регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока.

 

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" на 12 % разлика. Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН. Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясно ("Синя България").

 

Рейтинг на политиците според Медиана
Рейтинг на политиците според Медиана Източник: Агенция Медиана

Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията – изборите! Доминира усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес. Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан.

 

Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи … и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод – "от изборите нищо не зависи". На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 – 2.7 млн. избиратели.

 

Колебаещи се избиратели
Колебаещи се избиратели Източник: Агенция Медиана

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени