Николай Младенов: Предстои ескалация на конфликта в Украйна

Отвън България изглежда много объркана, добави той

Николай Младенов
Николай Младенов Източник: Washington Institute for Near East Policy

"Нещата с войната в Украйна не изглеждат добре. Дори спирането ѝ в момента не означава, че това ще доведе до успокояване на международното положение. В началото на кризата в Украйна вече бяхме влезли в период на глобална нестабилност, който ще продължи дълго време. Влизаме в един период на разделение, в който светът ще бъде разделен поне на две групи държави - от една страна е Западът, от друга - страните, близки до Русия и Китай, и от трета страна - държавите от Близкия изток, Африка". Това каза пред БНР Николай Младенов, бивш външен министър, бивш специален пратеник на ООН за Близкия изток, сега член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби. 

 

И допълни, че войната в Украйна изглежда доста ясна - ясно е кой е агресорът, ясно е кой е жертвата. Но "колкото повече една държава е по-далече от фронтовата линия, толкова повече ще пречупва отношението към кризата според собствения си национален интерес. Много държави загубиха достъп до украинските и руски доставки на жито с началото на бойните действия. Второ, много държави започнаха да се замислят за региона, в който те живеят, за рисковете, за отношението към своите съседи", добави той.

 

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО се дължи на това, че те искат да бъдат част от ядрения чадър, който НАТО предоставя на своите членки за да се предпазят от агресия. И за съжаление, това ще увеличи риска от разпространението на ядрени оръжия, други страни да търсят достъп до такива оръжия, за да гарантират своята сигурност, допълни Младенов. 

 

"Притеснително е финансовото разделение, към което отиваме - рецесията, инфлацията. Всичко това ще има дългосрочни ефекти върху много държави. На този фон международните институции са много отслабени". Младенов подчерта, че позицията на Европа спрямо войната е обяснима, тъй като агресията трябва да бъде спряна.

 

"Но през последните десетилетия свикнахме европейското развитие да бъде зависимо от евтините енергийни източници. Трябва да си дадем сметка, че преходът на откъсване от този тип зависимост ще е болезнен. Това откъсване е неизбежно. Притеснява ме, че богатите европейски страни все още се страхуват да платят тази цена. Колкото повече се бави този процес, толкова по-болезнен ще е преходът". 

 

По думите му Европа приема за даденост, че светът ще бъде с нас. "Трябва по-добре да обясним позицията, която заемаме като Европейския съюз. Трябва да си дадем сметка, че срещу подкрепата, която искаме от други държави, ние също трябва да дадем нещо". 

 

Прогнозата на Николай Младенов е, че предстои случайна или целенасочена ескалация на конфликта в Украйна и са необходими премерени действия от страна на всички. 

 

Според него през последните години отстрани България изглежда много объркана, "което е естествен резултат от вътрешнополитическото объркване": 

"Когато виждаме това лутане - ще помагаме ли на Украйна, няма ли да помагаме, трудно може да се очаква консистентна външнополитическа позиция, която да се излъчва от страната ни... Българският народ винаги е много разумен, когато отива да гласува и посланието му е "седнете и се разберете". Безотговорно е да заявяваш, че не искаш да говориш с този или с онзи. Това се вижда отвън и се отразява върху външнополитическите поведение на държавата. Национално безотговорно е да се ходи от избори в избори. Трябва да има разговори". 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени