Плевнелиев: Незаконният арест на Борисов по донос на Петков е взривяване на върховенството на закона

Това правителство ни вкарва в ъгъла със собствената си импотентна политика, добави той

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Zonanews

Не може да си затваряме очите затова което се случва – българската държава е оставена на самотек, създадена е коалиция, която безспорно е най-слабата и непрозрачната в историята на демократичния преход. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) в интервю за предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ.

 

В тази коалиция невъзможното стана възможно, например ДСБ да бъдат заедно с БСП или например един чисто популистки проект, който популяризира червени ферарите и чалга, а лидерът му е изрисувал на гърба си татуировка, че ще заведе всички в ада с рапърската култура на "Продължаваме промяната" – гледахме какви песни се пяха в Пловдив (на учредяването на партията на 15 април, бел. ред.). По думите му всичко това е култура на отричане и за съжаление берем резултатите от това.

 

"Резултатите днес са отчайващи и ние не трябва да си затваряме очите, създадена е една от най-слабите и недемократични коалиции в историята на България. Гледахме вчера и какви песни се пяха, всичко това е култура на отричане. Имаме най-слабата неработеща коалиция, имаме за пръв път в историята на България незаконен арест по донос от министър председател със странната идея, че тепърва ще се търсят доказателства, последни сме по плана за възстановяване, последни сме по ваксинация, неразбрани по РСМ", коментира бившият президент. 

 

Плевнелиев коментира и думите на външния министър Генчовска, че България има две външни политики:

"За мен това е пробив в националната сигурност. По казуса с РСМ вие виждате едно разделение. Този хаос, в който изпадаме е навсякъде не само във външната политика. Убеден съм, че това е така и това не им прави чест да действат задкулисно по толкова важен за България въпрос. Това са хора водени от омраза, който дойдоха изчегъртаха всичко, навсякъде виждаме рушене без никаква конкретна мисъл. ПП е един популистки проект", възмути се той.


И добави: "Толкова ли е трудно да поставим въпроса на масата, да направим това, което направи Гърция. Ние дължим на РСМ членство, а те на нас реформи. Възможно е министър-председателят да е поел ангажименти извън споразумението".

 

За него страната изпада в хаос, който е видим и в политиката, и в парламента:
"Някакви случайни хора, водени от омраза, влязоха във всички институции и изчегъртаха всичко възможно - включително и постиженията на българската външна политика: едно достойно председателство на България на ЕС и мястото, което заемахме. И като започнете от това и стигнете до еврофондовете, Плана за възстановяване - навсякъде виждаме рушене, рушене и рушене. Никаква градивност, никаква дългосрочна мисъл”, коментира Плевнелиев и отбеляза: "Аз не считам, че тези хора имат правото и самочувствието да се наричат "А” отбор на България".

 

Той изброи трите исторически "постижения" на това правителство досега:

  •  имаме най-слабата непрозрачна, неработеща коалиция изобщо в историята на България, която всеки ден се клати от скандали;
  • имаме за пръв път незаконен арест по донос от министър-председател като свидетел на човек с 18 обвинения срещу бивш министър-председател, който бе арестуван пред децата си по време на вечеря със странната идея, че тепърва ще се търсят някакви доказателства. Това не е върховенство на закона, това е взривяване на върховенството на закона;
  • последни по плана за възстановяване, последни по еврофондове, последни по ваксинация, абсолютно неразбрани по казуса със Северна Македония, сега вече и дълбоко разделени в самата коалиция, с неясни координации, посочи Плевнелиев. Всичко това ме кара да бъда песимист и да смятам, че отвъд маркетинга и добрите идеи изпълнението е лошо и не знам докога ще изкарат така, отбеляза президентът /2012-2017 г./

За руската агресия в Украйна и българската позиция, Плевнелиев заяви, че трябва да променим нашата позиция. "Ние сме слаби и неразбрани. Навсякъде сме заедно в клуба на Унгария, честито на новото правителство. Ще има повече спрени еврофондове, България ще бъде повече санкционирана това ще доведе до повече популизъм".  

 

Стефан Янев е новият Орбан, тъй като политическите инженери се възползват от процесите в Европа, това ще бъде така докато хората се опарят, добави бившият президент. Популизмът в България се шири. Радев е първият президент популист на България, Радев ще създаде проект, различен от проекта на Стефан Янев. Част от съветниците на Радев вече се разхождат из страната да опипват настроенията. Коалицията няма да изкара до местните избори, може би до преди тях, каза още той.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени