Политолог: ПП-ДБ се върнаха в изходна позиция - Бойко Борисов отново стана архивраг и през поредното му изчегъртване ще градят политическа кампания. Няма как това да хване корени в каквато и да е почва

Досега бях напълно убеден, че ще има ротация, защото това диктува политическата логика. Сега съм 100% убеден, че предсрочни избори ще има и ще бъдат 2 в 1 с европейските, коментира Георги Киряков

Георги Киряков
Георги Киряков Източник: Скрийншот видео кадър

 "Кампанията (на ПП-ДБ, бел. ред.) беше изградена на тезата, че Бойко Борисов няма място в българската политика, този модел трябва да бъде изтрит. Думата "изчегъртване" изчезна от политическия речник след изборите. Сега се връщаме в изходна позиция – Бойко Борисов отново стана архиврагът ни и през поредното му изчегъртване ще градим политическа кампания. Няма как това да хване корени в каквато и да е почва". Това заяви в интервю за БНР политологът Георги Киряков.

 

Най-вероятният сценарий според него е ГЕРБ да пуснат за гласуване оповестения вчера състав на кабинет и ако той не мине, отиваме на избори. "Досега бях напълно убеден, че ще има ротация, защото това диктува политическата логика. Сега съм 100% убеден, че предсрочни избори ще има и ще бъдат 2 в 1 с европейските", коментира той.

 

В последните политически ходове политологът вижда както търсене на повод да се обвини коалиционния партньор за предизвикването на избори, така и възможност да се гласува правителство в парламента с други мнозинства.

 

Ще загуби повече онзи, "който мигне пръв", в по-изгодна позиция ще бъде онзи, който успее да убеди гласоподавателите, че не е виновен, гласи прочитът на Киряков.

 

ГЕРБ-СДС и ДПС не искат ново разпределение на ресурсите, добити с усилия – ако досега формулата беше делене на две, сега трябваше да бъде на три и такава подялба беше отказана, коментира Георги Киряков в предаването "Преди всички". По думите му, това е "циничният, но и основният отговор" защо не се разбраха двете управляващи коалиции.

 

"Едно споразумение, по което нямаме никаква яснота как е било постигано, с какви договорки, след като работиш за благото на хората, трябва да го комуникираш с обществото – не помежду си. Изведнъж да излизат постфактум някакви части от това споразумение".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени