Проф. Антоанета Христова: Преговорите за правителство са повърхностни, популистки, това ще бъде принудителна коалиция в името на властта

Някои от предложенията, които се чуват на преговорите, са откровено безумни, други са футуристични, каза политологът Христо Панчугов

Проф. Антоанета Христова
Проф. Антоанета Христова Източник: Институт за политика

Тук има ясен сценарий, ясен опит за послание. Говори се повърхностно, популистки, прескачат се механизмите и се разбира, че не политиките и тяхната допирателна ще бъдат причина за коалицията, а тя ще бъде принудителна коалиция, която трябва да прескочи всички бариери в името на властта. Това каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

 

По думите й камерите на преговорите играят ролята на принуда за всички участници - ако намерят червена линия по политика, която може да бъде причина за проваляне на коалицията, да се съобразят с основния приоритет, който им е зададен от избирателите, и да имат някакво ограничение. Реалните преговори стават на второ и трето ниво, те не са пред камерата, заяви Христова.

 

Журналистът Мира Баджева заяви, че преговорите са необходими дотолкова, доколкото прозрачността е отсъствала дълго време от българската политика. "Сега се демонстрира добра воля, че всичко е на показ. Те са и полезни дотолкова, доколкото да се видят зоните, които представляват минни полета", коментира тя.

 

По думите й спойката между четирите партии е анти-ГЕРБ говоренето, което е равностойно на борбата срещу корупцията и лошите практики в управлението. Според политолога Христо Панчугов големият въпрос е как ще бъдат отсети приоритетите и дневният ред на бъдещото правителство и кой ще поеме лидерството в тази ситуация. Някои от предложенията, които се чуват на преговорите, са откровено безумни, други са футуристични, а трети са свързани с реални проблеми, смята той.

 

Според политолога, ако разделението между анти-ГЕРБ и промяната на статуквото не се преодолее, ще видим процеси на радикализация и разпад на политическата система, който може да има много по-сериозни последици.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени