Проф. Вили Лилков: НДСВ се реанимира след срещата на Митрофанова със Симеон Сакскобурготски във Врана

Радев ще остане в историята само с вдигнатия юмрук, "Мутри, вън!" и "Крим е руски, чий да е?!", подчерта той

Проф. Вили Лилков
Проф. Вили Лилков Източник: Zonanews
Вероятно президентът Румен Радев ще остане в историята с няколко неща - с вдигнатия юмрук и с израза ”Мутри, вън!”, както и с репликата ”Чий е Крим? Крим е руски, чий да е?!”. Това заяви пред БНР проф. Вили Лилков. Според него в голяма степен държавният глава носи отговорност за политическата ситуация в момента.
 

"Той лансира в политиката лидерите на ПП, той беше гарантът, който въведе тези момчета в политиката. Скоро след това той нарече тези хора шарлатани. Дали умишлено бави мандатите? Дали се движи по ръба на Конституцията? Отстрани погледнато - по-скоро да, но какво го движи - не знам".

 

По думите на професора след съставянето на служебното правителство е било ясно, че играта на партиите е игра на Черен Петър - в кого ще остане Черният Петър, в кого ще остане вината, че няма да се състави правителство

 

"Явно е, че шансовете за кабинет стават все по-малки. Скептичен съм, че БСП може да направи правителство. Но като дисциплинирана партия БСП ще извърви своя път, ще създаде впечатление, че искрено играе тази игра. Дълбоки разделителни линии са очертани. Затова шансовете клонят към нула", каза още той.


И припомни, че още след съставянето на служебното правителство е било ясно, че играта на партиите е игра на Черен Петър - в кого ще остане Черният Петър, в кого ще остане вината, че няма да се състави правителство:


"Някои от партиите изиграха играта сравнително добре, други не толкова. Но партиите са слаби, нямат идеи, няма силни политически лидери. Стават все повече заложници на своите твърди електорални ядра, което им пречи да влязат в същински разговори за съставяне на правителство. В този момент на ход трябва да излязат силните лидери, които от години обаче ги няма в партиите. Партиите стават все по-слаби, изчезва идеологическият момент".


Проф. Вили Лилков не изключи да има предсрочни избори през пролетта, но и такива през есента, заедно местните.


"Повечето партии са се обърнали към местните избори и се страхуват да не изгубят позиции дотогава. Силата на политическите партии зависи от тяхната сила в местната власт".


Той свърза реанимирането на НДСВ със снимка от Врана на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и Симеон Сакскобургготски.


На въпрос за изхода от политическата криза у нас, проф. Лилков отговори, че разковничето е в пренебрегването на егото:


"Партиите да калкулират някакви електорални щети, но да се обиденият около големи политически цели. Слаби лидери, слаби партии, но с обединение около големи политически идеи и с търсене на подкрепа и на други сили, и на синдикати, и на бизнес, и на големи обществени групи, които да станат гарант за едно движение напред, аз смятам, че може да се постигне успех. Вярвам в политическото, в мъдростта на хората".

Още от "Мнения и анализи"

Русия няма потенциал за провеждането на няколко настъпателни операции

Руските твърдения, че в края на януари силите на РФ са постигнали териториални успехи в Запорожка област, са били информационна операция, целяща да разколебае украинските сили, отбелязват от ISW

Прочетете повече прочетете повече

Калина Андролова за "Несполучливата инвестиция ПП"

Българският гражданин трябва да знае, че натрупаните заеми на "Булгаргаз" са за един милиард и петстотин милиона лева към БЕХ и Министерство на енергетиката, и ще бъдат изплатени през цената на газа, пише Андролова

Прочетете повече прочетете повече

Фоторепортерът Цветан Томчев с писмо до СЕМ и БНР: Уволнете Волгин, той не е журналист, а пропагандист

Повод за гневната реакция на Томчев е скандален пост във Фейсбук на Волгин, оправдаващ Народния съд, виновен за смъртта на хиляди българи след 1944 година

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутатът Асим Адемов: Тези шарлатани Кирил Петков и Асен Василев върнаха в страната ни Рашков и Рашковщината

Какво по-логично от това, след толкова години на преход, да се прегърнат, напр. един комунистически следовател като Бойко Рашков и един комунистически прокурор като Атанас Атанасов, пише Адемов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени