Проф. Вили Лилков специално за Zonanews: Втори Народен съд да правим над кмета Иван Иванов искат една малка група хора

"Интересното в казуса с паметника е кой оказва натиск над Столична община" - казва проф. Лилков

Проф. Вили Лилков
Проф. Вили Лилков Източник: Zonanews

Разговор на Живка Кехайова с проф. Вили Лилков относно спора с Леа Коен за издигането на паметник на най-успешния кмет на София Иван Иванов.

 

Малко предистория: Паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов ще бъде издигнат до метростанция "Стадион Васил Левски". Автор на монумента е великотърновският скулптор Борис Борисов. Инициативата е на бившия общински съветник и депутат от ДСБ проф. Вили Лилков. 

 

Писателката Леа Коен, обаче е против политическата дейност на инж. Иванов и твърди, че тя е била изцяло в полза на нацистка Германия. В профила си във Facebook Леа Коен написа и открито писмо, в което моли проф. Лилков да оттегли предложението си.

 

Паметникът на Иван Иванов ще бъде до метростанция "Стадион Васил Левски", защото там е бликнала водата от Рилския водопровод, който той е проектирал. 

 

По времето на Иван Иванов като градоначалник е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столичната община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерството на отбраната, Държавният музикален театър, зала "България", както и Националната и Столичната библиотека.

 

Ето какво каза проф. Лилков за Zonanews: "Всъщност няма значение какво пише тук и там някой. Интересното в казуса е защо Общината бави нещата. Съветът ми е да попитате директно Йорданка Фандъкова. Очевидно е, че някой оказва натиск над Столична община, влияе - отлагане, спиране на проекта, неуредици, бавене...

 

Тях трябва да попитате какво и защо се случва. Защото иначе ще си остане само някаква елементарна крамола с една шепа хора, които искат втори Народен съд да правим от дистанцията на времето и собствените им разбирания - на въпросната шепа хора. А и въпросните хора в случая са без значение, те просто са нечия маша".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени