Проф. Вили Лилков: В България се прожектираше касовият политически филм "С десни мерки - леви цели". Явно, че левите цели са постигнати!

Доколкото разбирам от мотивите на журито положението е "Няма ляво - няма дясно!" или както казват в Холивуд, май сме "Отнесени от вихъра", пише той

Проф. Вили Лилков
Проф. Вили Лилков Източник: Zonanews
От известно време в България се прожектираше касовият политически филм "С десни мерки - леви цели". Явно, че левите цели са постигнати, защото журито в лицето на Министерство на финансите награди филма с "Оскар"-и в 7 категории:
"1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;
2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения;
3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;
4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;
5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната;
6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми... Може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема.
7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 % от БВП".
 
Доколкото разбирам от мотивите на журито положението е "Няма ляво - няма дясно!" или както казват в Холивуд, май сме "Отнесени от вихъра"!
 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени