Райчев: ГЕРБ удвои националното благосъстояние за десет години, но недоволството се утрои - всичко е заради комунизма

Българската политика е безвкусна манджа, всеки път я претопляме, но това се превръща в наш национален чар, каза Първан Симеонов

Първан Симеонов, Кънчо Стойчев, Андрей Райчев
Първан Симеонов, Кънчо Стойчев, Андрей Райчев Източник: bTV
"Галъп Интернешънъл Болкан" издаде книга със спомени от последните 30 години социологически изследвания. По този повод в студиото на bTV гостуваха социолозите Първан Симеонов, Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. 
 
Андрей Райчев
Андрей Райчев Източник: bTV
Общественото мнение в България е силно консервативно и винаги е санкция. Трябва да добавим и две неприятни обстоятелства - тази санкция е винаги лява и винаги репресивна. Между свобода и равенство, то (общественото мнение, бел. ред.) винаги избира равенството. И между кротко и бурно наказание, то винаги избира острото, жестокото наказание, т.е. вие имате нещо консервативно, ляво и репресивно. Такова как да го обичаш, заключи по bTV Андрей Райчев. 
 
Първан Симеонов
Първан Симеонов Източник: bTV
Тези, които в България вярват, че земята е плоска са 8 %. "В частта от книгата, която е преведена на английски, тази част не я преведохме - мисля, че не е редно да показваме на чужденците, че има дори и толкова българи, които вярват, че земята е плоска", добави Първан Симеонов. 
 
Кънчо Стойчев
Кънчо Стойчев Източник: bTV
"Международните сравнителни изследвания ни дава възможност малко да излезем от провинциалната ни периферия. За добро или за лошо, а вероятно и за двете, ние сме си една провинциална периферия. Идната седмица ще публикуваме поредните данни от подобно изследване в рубриката "Къде сме ние" - накратко казано, ние си оставаме едни от най-големите песимисти в света, ние сме категорично песимисти. По отношение на благосъстоянието светът също е разделен на песимисти и оптимисти, ние отново сме сред песимистите. Но по отношение на щастието - ние сме на средноевропейски равнища, коментира Кънчо Стойчев. 
 
И продължи: "По отношение на това дали се изпълнява волята на народа - тук сме категорични, че не се изпълнява. По отношение дали са честни изборите, ние имаме ясен отговор - не са честни. По отношение на климата ние сме точно както света - страхуваме се за климата. Но се различаваме в това, че не желаем да плащаме повече за чиста енергия". 
 
Българската политика е безвкусна манджа, всеки път я претопляме, но това се превръща в наш национален чар, каза Първан Симеонов. 
 
"Изглежда, че толкова много цапаме, че непрекъснато искаме да чистим", добави Стойчев. 
 
"Хората са ужасно мрачни, ужасно недоволни, но това не е само в България. В Полша е същото, в Унгария е същото. Всички тези 100 млн. източноевропейци трябва да разберат 2 неща - в Източна Европа никога не се е живяло толкова хубаво и никога толкова зле не са се чувствали хората. Пример - ето сега сваляха ГЕРБ с огромен шум и го свалиха накрая. Всички се радват, но за 10 г. се удвои националното благосъстояние - ГЕРБ беше на власт от 2010 до 2020 г., но и недоволството се увеличи по три. За това има много причини, главната, разбира се, е в комунизма", каза Андрей Райчев.
 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени