Румяна Коларова: Вече сме в предизборна ситуация

Мая Манолова прави недопустими предложения

Румяна Коларова
Румяна Коларова Източник: bTV
Аз мисля, че вече сме в предизборна ситуация, политическата логика показва, че едва ли Корнелия Нинова ще успее да получи подкрепа. Това прогнозира в "Тази сутрин" по bTV политологът проф. Румяна Коларова. По думите ѝ предложението на Мая Манолова от ИБНИ да се даде втори шанс на "Има такъв народ" с третия мандат – това наистина ли е втори шанс? ИТН слизат под нивото на своите заявки, те не прекланят глава, ами слизат по-надолу. Това е недопустимо, заключи Коларова.
 
"Наблюдава се намаляване, дори срив на подкрепата в ИТН. Аз мисля, че третата вълна на популизъм показа своята управленска немощ. Изборите са винаги добра възможност за демокрацията и сега се надявам избирателите да покажат здравословен скептицизъм към онези популистки заявки, които имаше в началото на този парламент, както и партиите да се адаптират", коментира тя.
 
Всяка една партия ще търси да се адаптира, а избирателите ще проявят своито отношение към политиците. БСП не се трансформира от системна партия в партия на протеста, а промени статута си от партия на статуквато - такава, каквато никой не искаше да прави коалиция - към такава, с която може да се преговаря. Много е важно, че никой не прави коалиция с БСП в момента - това е много важно да се подчерта, заяви Коларова. 
 
Според Коларова няма загуба на време при връчването на мандатите, защото те се дават и връщат при максимално бързо темпо. Тя добави, че БСП се е променила от партия на статуквото в такава, с която може да се преговаря, но засега никой не е дал заявка да се коалира с нея. Тя уточни, че в развитите парламентарни републики коалициите са широко застъпени, но винаги се прави блок или около левите, или около десните.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени