Съветът за икономически анализи ще представи резултатите от свое проучване, посветено на местната трудова заетост

Автори на изследването са Пламен Ненов, член и секретар на СИА, и Рада Павлова, младши сътрудник в съвета

Бюро по труда
Бюро по труда Източник: Zonanews

 Съветът за икономически анализи (СИА) ще представи днес резултатите от свое проучване, посветено на местните мултипликатори на работни места в България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). Резултатите от анализа ще бъдат представени от 10:30 ч. в МС.

 

Автори на изследването са Пламен Ненов, член и секретар на СИА, и Рада Павлова, младши сътрудник в съвета.

"Местният мултипликатор на работни места измерва общото увеличение в местната заетост в резултат на добавянето на едно работно място на местния пазар на труд.

 

Бюро по труда-Луковит
Бюро по труда-Луковит Източник: Zonanews

С оглед на големите и трайни дисбаланси в нивото на заетост и икономическа активност на територията на страната, стойностите на тези мултипликатори са от ключово значение за прилагането на ефективни мерки за регионално икономическо развитие.

 

Изчислените мултипликатори за България показват, че провеждането на икономически политики, насочени към намаляване на регионалните дисбаланси, може да допринесе за увеличаване на заетостта и икономическата активност в страната. Следователно, основна препоръка на анализа е следването на регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната", се казва в резултатите от проучването, цитирани от правителствената информационна служба.

 

Бюро по труда-Пазарджик
Бюро по труда-Пазарджик Източник: Zonanews

Целият анализ може да бъде видян на  сайта  на Съвета за икономически анализи. Съветът за икономически анализи се състои от международно признати икономисти с академичен авторитет, които да оценяват предизвикателствата пред българската икономика и да правят предложения за политики за справяне с тях. Той има съвещателен характер. 

 

Дирекция Бюро по труда-Раднево
Дирекция Бюро по труда-Раднево Източник: Zonanews

 

Още от "Мнения и анализи"

Кремъл пее ядрената си песен - тактиката му става все по-изродена и коварна

Старата гвардия в Кремъл раздухва блъфа за използване на ядрено оръжие, а отговорниците за пропагандата влагат сили да изтощят и заблудят проверителите на факти и медийните организации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени