Страхил Делийски: Нинова е марксист - не по Маркс, а по комедианта Граучо Маркс

Според Делийски звучи абсурдно декларираното на конгреса на БСП намерение за победа на местните избори през 2023-та година

Страхил Делийски
Страхил Делийски

"Очевидно Корнелия Нинова е марксист, но не по Карл Макс, а по комедианта Граучо Маркс. Нали си спомняте, той имаше една такава прословута летяща фраза: "Това са моите принципи, ако не ви харесват, имам и други". Принципите на Нинова са марксистки по Граучо Маркс. Те са конюнктурни – за една ситуация, те са едни, когато ситуацията е друга, и принципите стават други. Така че БСП най-накрая има марксист начело, и това е може би една от добрите новини. Лошото е, че не става въпрос за Карл Маркс, а за Граучо Маркс. Няма как по друг начин да коментирам това, което се случи". Това коментира в интервю за "Фокус" анализаторът Страхил Делийски. 

 

"Ясно е, че партията в това състояние няма абсолютно никакви съпротивителни сили срещу това, което се случва на върха. В този смисъл това е показателно и за – трябва да използваме този, понеже е актуално – имунната система е тотално разбита и вирусът унищожава партийния организъм", добавя той.

 

Според Делийски звучи абсурдно декларираното на конгреса на БСП намерение за победа на местните избори през 2023-та година. "Това е изключително странна политическа цел при положение, че БСП, ако внимателно погледнем, какво е представителството й в местната власт, първо, в 1/4 от общините в България няма нито един представител, забележете, нито един човек, а в другата 1/4 има по един. С други думи БСП е регионализирана средна към малка партия и по никакъв начин от тази си стартова позиция не може да се очаква кой знае какъв резултат, първо. Второ, вероятно Нинова прави някаква хипотеза, свързана с участието на БСП в изпълнителната власт и възможността това да бъде калкулирано като позитив и да послужи като инструмент за мобилизация на местните избори. Само че аз не съм сигурен, че освен това 100-200 души да се трудоустроят, БСП ще постигне нещо в изпълнителната власт и иска да постигне нещо в изпълнителната власт. Аз не виждам по никакъв начин, какво иска и какво иска да направи БСП в това правителство, къде са идеите на БСП в това правителство. Така че това пожелание, хайде, това е пожелание на Нинова, това не е формулирана сериозна политическа цел. Новогодишна картичка – хайде, така да го наречем", каза коментаторът.

 

За него съдбата на БСП, такава, каквато я виждаме, ще бъде в това да търси, да брокерства участие в някаква следваща коалиция. "Тя успя да постигне тази цел, към която се беше запътила още от началото, то си личеше много добре. Една средна, по-скоро малка политическа партия, която в контекст на едно раздробено политическо поле и необходимостта от големи, широки коалиции, да участва в такива коалиции, да брокерства около властта. Без някой да очаква от БСП нищо – ти, за да изпълниш тази задача, към теб не трябва да има големи очаквания. Така че няма проблем Нинова да ръководи една организация около 7-8% политическо представителство, която ще влезе и в следващото правителство.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени