Виктория Георгиева: Избирателите не търсят промяна (колкото и да ни се внушава друго), а стабилност

" От общо явяване с ПП интерес имат само ДБ, а ПП имат най-много какво да губят, поради което не им трябва и такъв воденичен камък на шията" - смята Георгиева

Виктория Георгиева
Виктория Георгиева Източник: Facebook

Виктория Георгиева:

Остават по-малко от 2 месеца до поредните предсрочни парламентарни избори в страната ни. Все по-осезаемо се усеща и притеснението, което е налегнало някои от участниците в битката за парламента.

 

Макар да е твърде рано за пo-сериозни прогнози, някои агенции още преди месец, два бяха направили представителни проучвания. Галъп, Алфа Рисърч и Тренд са единодушни, че ГЕРБ ще са първа политическа сила, следват ПП.

 

Тренд: ГЕРБ първа политическа сила, ерозия в подкрепата за Янев
18 юли 2022, 08:11
"Тренд": ГЕРБ първа политическа сила, ерозия в подкрепата за Янев
Алфа Рисърч - ГЕРБ първа политическа сила, срив в доверието към Кирил Петков
06 юли 2022, 11:17
"Алфа Рисърч" - ГЕРБ първа политическа сила, срив в доверието към Кирил Петков


За третото място мнението им е различно, като посочените възможности са ДПС и БСП, съответно и за четвъртото имат колебание между последните две посочени и "Възраждане". "Български възход" на Стефан Янев вроятно ще влезе в следващия парламент, ИТН е на чертата, а ДБ събират около 6-7%.

 

Интересното е друго обаче. ИТН на Слави Трифонов, които според някои анализатори са виновни за политическата криза, и които поради това са загубили доста избиратели, съответно са на ръба на влизане в следващото Народно събрание, не изглеждат никак притеснени. Партията на Янев, за която все още е спорно дали и с колко ще се озове в парламента, също не е кой знае колко активна. Други са тези, на които им трепери под лъжичката.

 

Малко преди окончателно да стане ясно, че ще има предсрочни избори, ДБ се втурнаха да превземат тв студиата, за да настояват за общо явяване на изборите с ПП, малко след това допълниха предложението си, като Христо Иванов изброи, по думите му: "всички знакови лица и неправителствени организации от протестите от изминалите години - Инициатива "Правосъдие за всеки", БОЕЦ, "Ние идваме" на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като част от Отровното трио".

 

Вчера Борислав Сандов – вече бивш (за радост на всички) министър на околната среда и водите също настоя за това: "С ПП имаме най-много пресечни точки, най-близки сме като виждане за развитието на страната ни, от гледна точка на това, че сме по-модерни, ориентирани в посока ЕС и НАТО", допълвайки, че заради партията на Кирил Петков и Асен Василев, миналата година ДБ е стигнала до своя минимум и на последните избори била най-малко представена.

 

Разбира се, другите, които веднага прегърнаха идеята, бяха вече споменатите от Иванов, бивши ИБНИ, настоящи "Ние идваме", на бащата на фалшивите новини Арман Бабикян и на т.нар. адвокат Николай Хаджигенов, за когото се говори, че няма спечелено дело, а редица от бившите му клиенти на свой ред искат да съдят него, защото го обвиняват в умишлено протакане на делата им, неявяване на съдебни заседания, присвояване на хонорарите им, без да е свършил това, за което са му платили. Въпросните ибни-та се бяха шмугнали за малко в парламента, благодарение предимно на гласовете за Мая Манолова и Татяна Дончева, с които доскоро деляха общи каузи и идеи. И сега е време отново да се опитат да се впият като пиявица към някой.

 

Другите, които Иванов назова – "БОЕЦ" на Георгиев, хванат да рови в партийната каса на местна структура на ГЕРБ, след което позорно изгонен от партията, а впоследствие превърнал се в основен борец срещу бивашта си партия, в частност - срещу Бойко Борисов, отказаха общо явяване. По-точно, уточниха, че нямат стремеж към участие в избори и във властта.

 

Но да се върнем на ДБ. Иванов заяви още, че ако с формацията на Петков и Василев се явят с общи листи, ще имат достатъчно парламентарна сила, за да се противостоят на БСП, които били за договаряне на газови доставки от "Газпром" и възобновяване на преговорите с тях. ДБ, които буквално допреди седмици бяха в коалиция именно с БСП, сега се чудели, милите, как да ги елиминират. И от много чудене измъдрили ПП да ги приютят.

 

И на малките деца е ясно, че прогнозните резултати, които социологическите агенции дават на ДБ, са несигурни. Често са и завишени. Най-несигурни от тези на всички други. Знаят го отлично и ДБ. Затова са впрегнали дежурните си лаладжии и медии да бълват ежедневно пропаганда, че било задължително да се явят заедно с ПП. То не са анализи, статии, коментари, аргументи "за".

 

Затова от общо явяване интерес имат само ДБ. Пределно ясно е, както и Сандов спомена вчера, от партията се страхуват, че ПП отново ще привлече към себе си разочарованите от ексградската десница, както и част от колебаещите се за кого да дадат гласа си. Самите социолози също не са категорични, а предполагаемият резултат от 6% не е много далеч от границата на изпадане от парламента.

 

Така или иначе, лидерите на умнокрасивитета твърдо вярват, че със сигурност могат да се върнат на депутатските банки в листите на ПП. Да не забравяме и друго – традиционно, повечето социологически агенции надуват вота за ДБ, а накрая се получава "три дни иху, после тихо".

 

Но греда! ПП любезно избягват да коментират невероятното предложение на Христо Иванов за общо явяване, а според запознати, на среща между лидерите им, ДБ са получили и официален отказ. Причините са няколко:

 

Усилено се говори, че партията на Петков и Василев е поръчала социологически изследвания, според които самостоятелното явяване им гарантира по-високи резултати, отколкото на врата да им се увесят тресящите се от вътрешни крамоли дебейци.

 

Няма и спор, че избиратели от периферията, която в никакъв случай не биха гласували за ДБ, има вероятност дадат гласа си за ПП.

Не по-малък проблем е реденето на листите. Както знаем, ДБ почти стигнаха до дърпане на косите между трите партии в коалицията при предишни избори.

 

Плевен, Варна, Сливен и Ямбол са основните бурета с барут, които се възпламеняват при всеки следващ избор. Да не задълбочаваме темата, но призраци като Методи Лалов и Лозан Панов, които отправят доста аргументирани критики към ръководстото на ДБ, а и които са били преки свидетели на случващото се в самата партия, допълнително натежават везната на ПП "против" общото явяване.

 

Вероятно (удобно) лидерите на ексградската десница са забравили и друго – още през септември миналата година, преди предходните парламентарни избори, Кирил Петков беше категоричен, че на изборите в никакъв случай не трябва да се явят в обща листа с ДБ: "Има хора и вдясно, и вляво. Ние явно ставаме новият център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра - от най-ляво до най-дясно." Надали позицията му съществено се е променила.

 

И не на последно място, което явно ПП съзнават отлично – при абсолютно хаотично обединение, просто за бройката, ефектът обикновено е отрицателен. А ПП имат най-много какво да губят, поради което не им трябва и такъв воденичен камък на шията.

 

Най-забавният аргумент защо трябва да се явят заедно двете формации, беше приведен от един от най-отявлените ДБ апологети, който от превъзбуда беше пресметнал, че 22 (колкото дават повечето социолози на ПП) + 6 (колкото ще има според проучванията ДБ) = 35%. Така де, мечтите са безплатни.

 

А най-същественото е, че избирателите не търсят промяна (колкото и да ни се внушава друго), а стабилност, което ясно се видя през последните месеци.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

 

Източник: Tribune.bg

Още от "Мнения и анализи"

Христо Панчугов: При ПП наблюдаваме пърформанс, а не политика

От "Демократична България" твърдят, че изборите могат да бъдат купени при положение, че този Изборен кодекс и начинът, по който се организират изборите в България, са продукт на същите тези хора

Прочетете повече прочетете повече

Александър Коваленко/ Бесарабски фронт: Клането в Ижевск отвлича вниманието на руснаците от по-голямо клане - "частичнат

"Русия има една от най-големите мрежи от неонацистки групи в сравнение с която и да е европейска страна" - казва Коваленко, който от години пише по този въпрос

Прочетете повече прочетете повече

Велизар Шаламанов: Русия не може да спечели тази война. Най-големият риск са безумията, които може да извърши Путин

"Обявената мобилизация цели допълнително да смачка хората в Русия. Всички недоволни ще бъдат или пратени на фронта, за да загинат, или пратени в затворите" - смята той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени