Новият суперкомпютър на България привлича интереса на бизнеса в Югоизточна Европа

Робев коментира представянето на банковата система у нас

Георги Робев
Георги Робев Източник: Endeavor.bg

Новият суперкомпютър на България вече е във финалната фаза на тестване и би трябвало в началото на юни да е пълнофункционален. Към него има предварителен интерес - за изненада той е основно от компании в региона на Югоизточна Европа, не толкова от български дружества. Компаниите, които искат да го ползват, са секторите на фармацията и здравеопазването и производството. Това заяви Гeopги Poбeв, регионален търговски директор за Европа и Централна Азия на "Софтуер Груп"  в Bloomberg TV Bulgaria.

 

Робев коментира представянето на банковата система у нас. "Банковата система в България е изключително стабилна. През четвъртото тримесечие на 2020 г. активите ѝ се повишават с 8,6% или 124 милиарда лева", посочи той. "Здравната криза ускори много процеси, които технологичните компании очакваха да се случат по-рано... Тя накара потребителите да минат в много по-голяма степен на дигитален режим".

 

Робев отбеляза, че банките вече могат да предоставят изцяло дигитално обслужване, включително със самата регистрация на нови клиенти и законовите проверки, които се изискват в такъв случай. "Технологията дори не е толкова съществена, важна е промяната на мисленето". Той добави, че все пак банковата система остава консервативна и не се очакват резки промени в нея. "Балансираният подход предостави възможност дигитализацията да се случи по правилен начин, без тя да компроментира области като сигурността".

 

Гостът коментира и отварянето на екосистемата в сектора. "До скоро банките бяха доста капсулирани. Те разбраха, че успешността - поради високата степен на конкуренция, поради навлизането на гъвкави играчи, трябва да отвори екосистемата и те да могат да си партнират с различни други институционални играчи".

 

По отношение на навлизането на изкуствения интелект Робев заяви, че въвеждането на технологиите се случва внимателно. "Има много морални теми, много аспекти, които са свързани с етика и затова банковият сектор е по-внимателен, когато адаптира тези процеси. Ще мине време".

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени