Откриха за първи път в Европа напълно запазен череп на гигантска праисторическа хиена

Хиените от вида Pachycrocuta brevirostris са най-големите и са достигали над 100 килограма

Хиена
Хиена Източник: Zonanews

Учени откриха за първи път в Европа напълно запазен череп на гигантска праисторическа хиена пахикрокута, пише "24 часа". Изследователите попаднали на находката в пещерата Таврида в Крим.


За първи път в Европа и за четвърти път в света учени откриват почти цял череп на праисторическата хиена пахикрокута. Досега на Стария континент са намирани само част от череп или отделни зъби от този вид хищник, се казва в съобщението.


Тази праисторическа хиена е смятана за междинна в еволюцията на появилите се по-късно хищници от вида в Европа и по-рано в Азия. Хиените от вида Pachycrocuta brevirostris са най-големите. Те са достигали над 100 килограма.


Появили са се през късния миоцен и са изчезнали преди повече от 400 000 години. Този сезон в пещерата Таврида са открити също и частично запазен череп на древен рис и зъб от саблезъбата котка от вида Homotherium.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени