Ракетата "СпейсЕкс" на Илон Мъск е на път да се блъсне в Луната

Ракетата най-вероятно ще се блъсне в далечната страна на Луната на 4 март

Луната
Луната Източник: Pinterest
Ракета, изстреляна от частната американска компания "СпейсЕкс" на Илон Мъск, е на път да се блъсне в Луната и да се взриви, пише БТА. Бустерната ракета "Фалкон 9" бе изстреляна през 2015 г., но след приключване на мисията и нямаше достатъчно гориво, за да се върне на Земята и затова остана в Космоса.
 
Астрономът Джонатан МакДауъл каза за Би Би Си нюз, че това ще е първият известен досега сблъсък на неконтролирана ракета с Луната. Той увери, че ефектът от сблъсъка ще е минимален.
 
Ракетата бе изоставена във висока орбита преди седем години, след като успешно изведе в орбита метеорологичен спътник. Оттогава ракетата бе привличана от различни гравитационни сили ту към Земята, ту към Луната или Слънцето и маршрутът и е доста хаотичен, каза проф.Макдауъл от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в САЩ.
 
"През десетилетията имаше вероятно 50 големи обекта, на които напълно сме губили дирите. Това може да се е случвало вече много пъти, без ние да забележим. Ако ракетата сега се блъсне в луната, това ще е първият потвърден случай", каза той.
 
Програмистът изследовател Бил Грей, който използва софтуер за проследяване на космически обекти, намиращи се близо до Земята, казва, че ракетата най-вероятно ще се блъсне в далечната страна на Луната на 4 март.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени