Учени се опитват да създадат "супер-корали"

Целта е те да понасят ефекта на глобалното затопляне

Коралов риф
Коралов риф Източник: Zonanews
Учени се опитват да ускорят еволюцията на коралите и да създадат "супер-корали", които по-добре да понасят ефекта на глобалното затопляне, пише "24 часа". Пред последните пет години изследователи извършват експерименти, за да докажат теорията си. В момента те се готвят да настанят лабораторно отгледани корали в океана, за да проследят дали те ще могат да оцелеят в природата.
 
"Асистираната еволюция започна от щурата идея, че всъщност можем да помогнем, за да настъпи промяна и да стане възможно оцеляването на вида заради тази промяна", казва Кира Хюз, изследовател от университета на Хавай и мениджър на проекта.
 
Учените са подложили на изпитание три метода за повишаване на устойчивостта на коралите - селектирано размножаване, при което се предават желани качества от предишното поколение, аклиматизация чрез излагане на горещини, която позволява на коралите да приемат по-високи температури и модифициране на водорасли, които осигуряват важни хранителни вещества за коралите.
 
Хюз каза, че е трите метода са потвърдили ефикасността си в лабораторни условия.
 
И макар някое учени да се тревожат, че така се бъркат в работата на природата, Хюз смята, че бързото затопляне на планетата не дава други възможности. "Трябва да се намесим, за да помогнем на кораловите рифове да оцелеят в бъдеще", каза тя.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени