Южна Корея изстреля първата си космическа ракета за тестови полет

Ракетата "Нури" тежи 200 тона и има шест двигателя

Южна Корея изстреля първата си космическа ракета за тестови полет
Южна Корея изстреля първата си космическа ракета за тестови полет Източник: Twitter/Kor_Spaceflight

Първата южнокорейска ракета-носител "Нури" беше успешно изстреляна от космодрума Наро в южната част на страната, предадоха световните информационни агенции, като цитираха съобщение на Министерството на науката и информационно-комуникационните технологии. Тя изведе в околоземна орбита макет на спътник, тежащ 1,5 тона.

 

Това е първи тестови полет на ракетата, изцяло произведена в Република Корея. "Нури", която е разработена от Корейския институт за космически изследвания, тежи 200 тона и има шест двигателя.

 

Създаването й струва около 2 трилиона вона (около 1,8 милиарда долара). В началото на 2013 г. Южна Корея изстреля за първи път в орбита изследователски спътник от собствена територия с ракета, построена с помощ от Русия. 

 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени