ГЕРБ с предупреждение заради руския митрополит Антоний: Не се поддавайте на чужди провокации

Съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент, заявиха от коалицията

Даниел Митов, ГЕРБ
Даниел Митов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща патриаршията в инструмент на своята политика, заяви Даниел Митов.

 

"Синовна молба да не се поддава на чужди провокации и да помисли дали не е време за общение с православната църква на Украйна" отправиха от ГЕРБ към Българската патриаршия.

 

В декларация от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов посочи, че подобен подход вече са преприели църквите в Константинопол, Александрия, предстои това да направи и Румъния. И напомни на БПЦ, че има историческа памет колко труден и трънлив е пътят на един православен народ за създаване на поместна църква, визирайки разприте между украинската и руската църкви.

 

Митов взе повод за призива си от посещението на руския митрополит Антоний на Никулден. Макар тази визита да бе църковно-празнична, на официалната страница на Московската патриаршия се посочвали, че посещението е било работно. Според ГЕРБ това доказва, че е било политическо. Бившият външен министър се възмути, че църквата да е използвана като политически инструмент.


Ето и целия текст на декларацията на ГЕРБ-СДС:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПГ НА ГЕРБ – СДС

 

Уважаеми господин председател,

Уважаеми народни представители,

През последните дни, на посещение в България е Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия. Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата "Св. Николай" към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било "работно", което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито.

 

Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение "Русофили", затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент.

 

В този контекст, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС искаме да заявим следното:

  • Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу;
  • Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците;
  • Заявяваме категоричната си подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия;
  • Обръщаме се със синовна молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да  помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква.

Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците.

 

 

 

 

Още от "Образование и религия"

С поклонение на игнатешкия оброк над Черепишкия манастир множество миря̀ни почетоха Сретение Господне

Според евангелския разказ, на този ден - 40-я след Рождество Христово, Божията майка Дева Мария за пръв път донесла младенеца Иисус Христос в Йерусалимския храм и го посветила или представила на Бога

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени