Обновени са 577 класни стаи за хуманитарни науки по програма на МОН

Общо 642 училища бяха подкрепени, за да изградят съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт

Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" в Сливен
Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" в Сливен Източник: Пресцентър на МОН

През тази учебна година са обновени 577 класни стаи в областта на хуманитарните науки по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда". В специализираните кабинети децата се обучават за придобиване на ключови компетентности в тази сфера.

 

С финансиране по програмата училищата са закупили учебна литература за изучаване на чужди езици, художествена литература, сборници и речници, стенни карти, табла и атласи, портрети на революционери и писатели и др. За създаване на приятна и стимулираща ученето обстановка класните стаи са обзаведени с тематични фототапети, съобразени с изучавания учебен предмет, с тематични ученически маси.

 

Обновяването на специализираните кабинети е част от първото издание на модул "Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт" от националната програма. Бюджетът за дейностите по този модул е близо 10 млн. лв. По него се финансират също създаването или обновяването на стаи за занимания по интереси, както и обзавеждането и провеждането на мероприятия в училищните библиотеки.

 

Тази година 177 училища и Центрове са специална образователна подкрепа имат нови кабинети за работа по интереси, от които се възползват над 17 000 ученици. Стаите се оборудват с пособия за рисуване, енциклопедии и речници, образователни игри и комплекти за експерименти, реквизити за ролеви игри и драматизация/куклен театър, художествена литература и др.

 

За поредна година училищата проявяват интерес и към създаването или обновяването на училищни библиотеки или кътове за четене и провеждане на инициативи в тях. Освен обновяване с нова литература и подходящи мебели образователните институции са провели изложби на рисунки по художествени произведения, отбелязване на годишнини на бележити личности в българската литература и култура, драматизации на любими приказки и стихотворения, беседи по актуални за учениците теми и др.

 

Целта е библиотеките и кътовете за четене да се превърнат в места за насърчаване мисленето, въображението и творчеството, като част от учебния процес. Училищата с нови училищни библиотеки или кътове за четене са 331, а проведените в тях инициативи, които също се финансират по програмата, са 1 233.

 

Профилираната гимназия с преподаване на западни езици
Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" в Сливен Източник: Пресцентър на МОН

Общо 642 училища бяха подкрепени, за да изградят съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт. Едно от тях е Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" в Сливен, която има кът за четене и арт център (на снимките). Новосъздаденият център в училището е станал "домакин" на връчването на престижни сертификати на Университета Кеймбридж.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени