Атанас Атанасов за т.н. "Барселонагейт": В папките няма достатъчно доказателства за пране на пари

Следващата седмица управляващите подписват протокол за взимане на решенията

Атанас Атанасов, ДСБ
Атанас Атанасов, ДСБ Източник: Zonanews

"Вътре (в папките по т.н. "Барселонагейт, бел. ред.) няма достатъчно доказателства за пране на пари. Твърде е възможно да са пропуснати възможности за събиране на необходимите доказателства". Това заяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

 

Той каза още, че не е чел папките с информация, внесени в парламента от бившия главен прокурор Иван Гешев, тъй като знаел какво пише в тях.Протокол за взимане на решенията в управляващото мнозинство ще бъде подписан в началото на следващата седмица. Документът е готов и всичко в него е уточнено, заяви още председателят на ДСБ.

 

По думите му липсата на правила създават ситуации, в които някоя от партиите предлага неща, които не са уточнени вътрешно между политическите сили, подкрепящи правителството. Като пример той даде т.нар. плаващи мнозинства, с които ГЕРБ често прокарва свои закони."Това е една квазикоалиция и до нея се стигна, след като последните две години имаше квазипрезидентска република, не парламентарна", каза Атанасов.

 

Той обясни, че са нанесени корекции в първоначалния вариант, който предложи ПП-ДБ за промени в Конституцията. Сред тях са начинът, по който ще бъде избиран служебният кабинет. Тази тема доведе до остри критики на президента Румен Радев.

 

"Ако не може да бъде създадено редовно правителство, президентът ще има възможност да избере между трима души кой да посочи служебния премиер. Това са председателят на отиващия си парламент, председателят на Върховния касационен съд или управителят Българската народна банка. След посочването на премиера, той сам ще избере и предложи състава на кабинета на държавния глава", обясни Атанасов.

 

Той добави, че не е намерено мнозинство за предложението мандатността на кметовете да бъде ограничена до два и така това предложение е отпаднало. 24 май да бъде официалният празник на страната и да бъде вписан в Конституцията обаче остава.

Промените в Конституцията ще бъдат подписани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, уточни Атанасов. Трите партии ще търсят подкрепа и от другите политически сили, за да могат да съберат 180 гласа и да прокарат промените бързо.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени