Без правителство в Израел, предстоят нови избори - пети за две години и половина

Нетаняху е на поста си от 12 години и е най-дългогодишният министър-председател в историята на страната

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху Източник: Twitter

Срокът, в който досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху разполага с проучвателен мандат за съставяне на правителство, изтече, посочват световните агенции. Израелският премиер Бенямин Нетаняху не успя да сформира ново коалиционно правителство. Съответният срок изтече във вторник в полунощ (местно време). Сега президентът Рeувен Ривлин трябва да реши как да продължи с процеса.

 

Партията му "Ликуд" спечели най-много места на паррламентарните избори в края на март, но формацията и нейните съюзници не успяха да си осигурят абсолютно мнозинство в 120-местния Кнесет. От офиса на президента Реувен Ривлин вече съобщиха, че той е бил информиран за неуспеха за съставяне на кабинет.

 

По закон държавният глава трябва до три дни да предаде мандата на друг депутат след консултации с парламентарните партии. Очакванията са това да бъде Яир Лапид - лидер на центристката партия "Йеш Атид", която се класира втора. Ривлин може да поиска и от парламента да определи името на кандидата за премиер.Ако се стигне дотам депутатите да решават кой да бъде начело на правителството, те ще разполагат с 21 дни.

 

В случай, че нито един от следващите варианти не се окаже успешен, Израел ще бъде изправен пред нови пети поред парламентарни избори за последните две години и половина.

Още от "Политика"

НАП отчете ръст на приходите с над 914 млн. лева към края на април

Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. (вместо до края на март) внасяне на корпоративния данък

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени