Борисов: ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение за три години, министрите ще са на квотен принцип (ВИДЕО)

Дори след избори, плюсът на този, документ, който готвим, е, че ще имаме основа за следизборно управление, разкри лидерът на ГЕРБ

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ Източник: Скрийншот видео кадър

 ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение за три години, министрите ще са на квотен принцип. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

 

Парламентът е приел решение какво да пратим на Украйна, първо това, после ще мислим за друго, подчерта Борисов. Това самоизтъкване пред западните ни партньори не мога да го разбера. Дори и те ни се чудят на акъла. След като и НАТО, и ЕС имат ясни позиции по темата. БТР-ите са пуснати от МВР, но все още са си тук. А ние подаряваме мечове. Цинично е, заяви още той.

 

"Само преди седмица Росен Желязков беше в украинския парламент. Желанието на ПП-ДБ да се самоизтъкват минава всякакви граници. Няма никаква опасност България да изпраща войска в Украйна", увери той.

 

И добави: Самодоволни, самохвални, желаещи да се възползват за последно като кой където може да завари и да пътува, да пътува, да пътува. Правиха проблем за една джипка - защо не е отишла в ТКЗС-то, а в НСО. А сега купиха най-скъпите коли за милиони, за да се возят Денков и Радев.

 

"Министрите по месеци ги няма - Юлиян Попов 42 дни командировка в чужбина. Шалапатова - 30, Зарица - над 50, Кирил Вътев - 24 дни. Поискали сме по ЗДОИ да се разшири - колко членни са били делегациите, какво се е свършило в тези командировки, какви лица са били там, какъв кетъринг се е ползвал и колко държавна пара е отишла. Асен Василев има 28 денонощия в чужбина, а външната министърка Мария Габриел - 30 дни", разкри бившият премиер.

 

"Всичко, което касае хората мина на заден план под темата Външно. Ние се превърнахме в пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България и с какво ще задължат парламента с какво ще го задължат. Министърът на отбраната Тагарев ни махаше от "Версай". Европейският съюз няма намерение да изпраща войски в Украйна. Всякакви самоволни предложение, за да може някой да пътува, да пътува. Повтарям политиката не се прави в България. Този парламент е приел 4 решения, за да помогне на правителството да изпраща военна помощ на Украйна и са дали пълната възможност на Министерския съвет самостоятелно да предоставя военна помощ, но ние сме приели законите, за да се чувстват спокойни, каза Борисов.

 

И изреди неизпълнени решения за предоставяне на помощ за Украйна. Много ясно искам да знаят колегите, че първо трябва да си изпълним досегашните ангажименти, а после да мислим за други, каза лидерът на ГЕРБ.

 

Христо Гаджев пък припомни, че през август миналата година Тагарав е казал, че още на есен може да даде още 100 съветски БТР-а на Украйна. И беше категоричен, че те още са тук, както и ракетите. 

 

Повече в такива сглобки няма да участваме, в рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение през Министерския съвет, защото ние се явяваме на парламентарни избори не за регулатори. В него ще има състав на Министерския съвет - договаряме се с тях пропорционално според електоралната тежест. Защото ДБ имат три министерства - правосъдие, здравеопазване и туризъм. Аз ще предложа на Кирил Петков да започнем с КЗК и регулаторите, които са с 121 гласа, каза Борисов.

 

Коалиционното споразумението на ГЕРБ ще бъде за следващите три години, а под него да се подпишат всички. Никой не ни е забил датата 6,7,8 март - Денков си дава оставката, когато е решил. Христо Иванов е казал днес, че до април имаме време, но се надявам по-рано да стане, посочи лидерът на ГЕРБ.

 

Ако темата с Външно още стои, отиваме на избори 2 в 1, категоричен е той и добави: Бих подкрепил предложението за министър на европейските въпроси, защото министрите ще станат 20 и така ще станат 10 на 10, каза той.

 

Обясни, че не е участвал в преговорите между Денков и Габриел. "Търсеха се компромисни имена. Сега с този меморандум, който предлагат, казаха, че са готови с ГЕРБ в най-важните неща - регулатори и съдебна система, да се парцелират 50 на 50. След като техните избиратели са съгласни с това, ще се върнем и за министрите. През ветото и зам.-министрите може да направим един работещ кабинет", коментира бившият премиер.

 

Ще си договорим министрите, за да знаят хората кой за какво носи отговорност, каза още Борисов.

 

И поясни, че единственият вариант за правителство е с ПП-ДБ. "Дори след избори, плюсът на този, документ, който готвим, е, че ще имаме основа за следизборно управление", разкри лидерът на ГЕРБ.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени