Депутати следват примера на премиера. Скандал в Народното събрание - подал ли е декларация с невярно съдържание новият шеф на ТОТО-то

Според него нарушение може и да има, но нарушение на закона нямало - каквото и да значи това

Александър Тодоров-1
Александър Тодоров-1

"В декларацията, с която ние разполагаме, Александър Тодоров е декларирал, че не заема висша публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. "Не съм член на политически кабинет или секретар на община".

 

Това заяви от парламентарната трибуна Дани Каназирева от ГЕРБ във връзка с прекратяване на пълномощията на Александър Тодоров от "Има такъв народ", след подадена от него оставка. "Александър Тодоров е подал невярна декларация. Това е престъпление и е сезирана прокуратурата.

 

Ако това са деянията на новите народни представители, оставям на българското общество да реши как да се подхожда към политическите формации оттук нататък. Но това не е прецедент в неговите действия", заяви от своя страна Джейхан Ибрямов от ДПС.

 

От "Има такъв народ" отрекоха тези твърдения. Ива Митева от ИТН посочи, че "в декларацията, която Александър Тодоров е декларирал, категорично е написано, че към датата на съставянето на настоящата декларация, "не отговарям на следните точки, а именно една от които е народен представител".

 

"От началото на дебата чух доста тежки квалификации как едва ли не как е нарушен закона. Нарушение на закона няма, в това може да бъдете сигурни. Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение или не", категоричен е Александър Тодоров от ИТН.

 

Народните представители гласуват прекратяването на правомощията на депутата от ИТН Александър Тодоров заради назначаването му на поста изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, за което са внесени документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията. Дебатът е около това дали Тодоров е подал декларация, че към момента на вписването в Търговския регистър той не заема длъжността "народен представител".  

Софийски градски съд (СГС) спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ). До решението на СГС се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев. Определението на съда не подлежи на обжалване.

 

Преди дни стана ясно, че депутатът от "Има такъв народ" /ИТН/ Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията. В Управителния съвет на БСТ се очаква да влязат още Росен Иванов и Георгий Султанов.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени