Депутатите се заклеха, Мика Зайкова постави началото на работата на 45-то Народно събрание

Пет народни представители в изолация или под карантина положиха онлайн клетва като депутати в 45-тия парламент

Мика Зайкова
Мика Зайкова Източник: БНТ

С тържествено заседание започна работа 45-ото Народно събрание. То се провежда в историческата сграда на площад "Народно събрание". По Конституция заседанието откри най-възрастният народен представител. Сред новите депутати - това е Мика Зайкова от "Има такъв народ". Точно в 9,18 ч. Зайкова би първият звънец на 45-ото Народно събрание. Заседанието на Народното събрание започна с поименна проверка на депутатите заради липса на система за регистриране. След като прочете списъка, Зайкова удари първия звънец на 45-ото НС. И обяви, че заседанието ще се излъчва пряко в национален ефир. "Моля за усмивки и за радост, нека народът да види, че народните представители в 45-ото НС са хора с добро настроение и имат хумор", каза Зайкова.

 

В залата са дипломати от други държави и главният мюфтия. Главата на Българската православна църква - патриарх Неофит, не присъства на церемонията, тъй като - според съобщеното от Зайкова, е болен. От предишните президенти на церемонията присъства единствено Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г). "Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за тази земя като една човешка длан, за да пребъде. Съвременните българи също биха жертвали живота си, за да я има България. Тя е минала през премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението", каза Мика Зайкова. "Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим. Много пъти е казвал истината дали на протест, на референдум или на избори. На 4 април той ни изпрати в таза зала с една единствена поръка – промяна. Промяна, която ще избави България от всички последни места", продължи тя.

 

Новите депутати положиха клетва, с което встъпиха в длъжност. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Беше приета процедура за онлайн провеждане на клетвата за карантинираните депутати, които положиха клетва дистанционно. Лидерът на втората по големина политическа сила "Има такъв народ" Слави Трифонов и още четирима народни представители в изолация или под карантина положиха онлайн клетва като депутати в 45-тия парламент. Това стана възможно, след като по-рано в пленарната зала новоизбраните народни представител гласуваха за дистанционно участие на депутатите в изолация или под карантина чрез интернет платформа. Те ще могат да се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарната зала.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени