Десислава Атанасова: Руската заявка е заплаха за националната ни сигурност, премиерът, външният и военният министри да дойдат в НС

Предложението на Атанасова ще бъде разгледано след почивката

В Народното събрание да бъдат повикани военния министърът на отбраната Стефан Янев и външният министър Теодора Генчовска. Това поиска председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Причината е новината от последните часове, че Министерството на външните работи на Русия е поискало от НАТО да изтегли войските си от България и Румъния.

 

"Изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния",  пише  в писмен отговор на руското МВнР, подготвен за годишната пресконференция на Сергей Лавров. 

 

"Това е изключително сериозно нещо. Искането е на МВнР на Русия. Това е поставено като условие за старт на преговори Русия-НАТО. Затова моля да поканите в Народното събрание премиера, министъра на външните работи и военния министър. Това е заплаха за националната сигурност и суверинитете на България", каза Десислава Атанасова. 

 

И се обърна към Кристиан Вигенин: "Бил сте външен министър, г-н Вигенин, вярвам, че ще свикате Председателски съвет да обсъдим реакция или решение".
 
Предложението на Атанасова ще бъде разгледано след почивката.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени