Драгомир Заков: Митрофанова не е добре приета в България, да я сменят

Армията не трябва да се използва за политически цели заяви министърът на отбраната в оставка

Драгомир Заков
Драгомир Заков Източник: Zonanews

"Здравият разум казва, че ако искаш да поддържаш добри отношения с една държава, посланикът, който те представлява, трябва да е добре приет. Очевидно посланик Митрофанова не е добре приета в България". Това заяви по NOVA министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. 

 

Той добави, че в дипломацията е много важен принципът на равнопоставеност и реципрочност. Според него, за да има положително развитие на нашите двустранни отношения, Москва трябва да вземе решение да смени посланика си у нас.

 

"С армията не бива да се заиграваме политически. Армията не трябва да се използва за политически цели", заяви министърът на отбраната в оставка.

 

Припомняме, че последното заседание на правителството беше белязан от скандал, след като Корнелия Нинова и министрите на партията го напуснаха. Поводът - левицата не иска да обсъжда офертата за закупуване на още 8 от американските изтребители F-16.

 

Запитан с какво е било свързано изтеглянето на министрите на Нинова, той отговори: "Предполагам, че това е свързано с предстоящите избори. Не виждам друга логика, тъй като няма как да има сигурност, без да има армия и няма как да има повишаване на доходите и силна икономика, ако няма сигурност".

 

"Необходима е политическа стабилност, за да може цялата система за национална сигурност в България да бъде стабилна и да преодолее наличните дефицити", посочи министърът на отбраната в оставка.

 

"Не малко пъти сме следвали тази логика – че не е необходимо да се дават пари за "железа", за армията и сме се докарали до ситуация, в която тя е буквално пред колапс", коментира Заков.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени