Древната комсомолска номенклатура Цветозар Томов: Защо касиерките не броят касовите разписки след приключване на работа?

ЦИК може да каже и в деня на вота в колко секции да се броят контролните разписки

Цветозар Томов и Росица Матева
Цветозар Томов и Росица Матева Източник: БНТ

"Защо никой не е поставил въпроса касиерките в МЕТРО да броят касовите разписки след приключване на деня? И там има софтуер, за да маркира. И като си вземете 395 грама сирене, да вземете да го сметнете на листче за всеки случай, да не стане грешка!", каза на пресконференция днес някогашната дребна и древна ДКМС номенклатура Цветозар Томов относно подозренията в манипулация на вота.

 

"Софтуерът има множество защити, има процедура на удостоверяване на софтуера и извън това комисията винаги е правила извадково броене на разписки, без да засече случай, в който при различия между машинно и човешко броене да може да бъде обвинена машината", добави той, цитиран от Tribune.

 

В колко секции ще има контролно преброяване на разписките и сверяването с протокола от машинното гласуване може да бъде решено от ЦИК и в деня на вота - 14 ноември. "На 11 юли за изборите взехме решението в деня на вота и определихме секциите тогава". Това обясниха от ЦИК като допълниха, че не са обсъждали решението на ВАС.

 

"Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части. Методически указания за страната има", каза говорителят Цветозар Томов.

 

"Независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация на вота. Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала "Арена Армеец" през 2015 г.", допълни той.

 

Томов и Росица Матева обясниха, че методическите указания за гласуване в страната не са отменени в цялост, а само в частта с броенето на разписките. Именно тя бе атакувана пред ВАС от Мая Манолова, "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

 

В близките дни ЦИК ще разгледа и гласува какви да бъдат методическите указания за гласуването в чужбина.

По жалбата на ГЕРБ относно демо-версията на машините, говорителите обясниха, че тя е изготвена преди да приключи регистрацията за тези избори.

 

"Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо-версията с конкретния брой. Демо-версията е да покажем начина на гласуване. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на "Сиела норма" с въпрос за колко време може да изготвят нова демо-версия", каза Матева.

 

От ЦИК изразиха опасения за хода на епидемичната вълна. "Дано се окажем в състояние да удовлетворим всички искания за гласуване с подвижна урна. Ситуацията е по-тежка отколкото през юли", подчерта Томов. 

Всички 1600 нови машини вече са доставени и са вече в склада. 702 души са регистрирани като наблюдатели на изборите. 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени