Екатерина Захариева: Години наред подкрепата на Запада за политиката на отворени врати на НАТО бе само на думи, защото съюзниците се страхуваха да не ядосат Путин

Добре, че гледаме в една посока за Украйна, добави тя, след като 4 парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН - внесоха общ проект на декларация за Украйна

Екатерина Захариева, ГЕРБ
Екатерина Захариева, ГЕРБ Източник: Zonanews

В навечерието на изключително важната среща на НАТО във Вилнюс 4 парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН - внесоха общ проект на декларация за Украйна. Това заяви Екатерина Захариева, председател на Комисията по външна политика, предаде БГНЕС.

 

Захариева припомни, че България винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО. В същото време тя призна, че години наред тази подкрепа на Запада е била само на думи, защото съюзниците са се страхували да не ядосат Путин. Но бруталната война срещу Украйна е променила ситуацията.


"След възстановяването на мира Украйна трябва да стане член на НАТО. Тя трябва да получи ясна перспектива, за да извърши реформи. Сигурността на Европа и България няма как да се гарантира без мир", подчерта Захариева.

 

Заместник-външният министър Тихомир Стойчев каза, че проектът на декларация отговаря на целите на българската външна политика.

 

"МВнР приветства инициативата за приемане на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Проектната декларация отговаря напълно на политиката на НАТО за отворените врати, която беше обявена в Букурещ през 2008 г.", каза Стойчев.

 

"Добре е парламентът и правителството да гледат в една посока", каза Захариева и добави:

"Съюзниците и Украйна трябва да вземат решенията за своето бъдеще, а не от трета държава". От "Възраждане" се обявиха срещу декларацията, заявявайки, че тя води до дипломатическо напрежение. "Възраждане" смятат, че документът е прибързан, защото не е ясно дали Украйна ще съществува като държава след войната.

 

Тази позиция предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ. "Моля да не повтаряме лъжите на руската пропаганда. Да пазим международния ред, създаден след Втората световна война. Политиката на отворени врати трябва да стане ефективна с военната помощ, която предоставяме на Украйна", каза той.

 

Според Митов декларацията няма да доведе до никакво дипломатическо напрежение, защото отношенията ни с Русия и без това са на най-ниското си ниво.

Още от "Политика"

Евродепутати: Имоти в България са центрове на руско влияние

ЕП изразява и силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, както и относно руския контрол върху тази мрежа

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС регистрира листата си в РИК-Пазарджик, Екатерина Захариева отново е водач

В регистрираната пълна листа място намират познати и изтъкнати лица от партията на общинско и областно ниво, както и представители на гражданската квота – всеки от тях с доказана експертиза и опит

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев обсъди подготовката на изборите с представители на четири министерства

Това са министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритарова, както и заместник-министрите на външните работи и на транспорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени