ГЕРБ призова правителството да изпрати военна помощ на Украйна

За съжаление българското правителство се е снишило, заяви Даниел Митов

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: БГНЕС

Парламентарната група ГЕРБ – СДС предлага правителството да се включи в общите усилия и да предостави военнотехническа помощ на Украйна. За това настоя в декларация от името на ПГ ГЕРБ-СДС народният представител Даниел Митов. Той заяви, че предложението е част от проект на решение, което от ПГ ГЕРБ-СДС предлагат на вниманието на Народното събрание.

 

"Предлагам ви да подкрепите този проект на решение, защото срамът ще е за вас. Последиците от бездействието ви ще тежат на бъдещите поколения", заяви Митов. 

 

В началото на декларацията се посочва, че на 24 февруари Руската федерация е нападнала суверенната и демократична Украйна, с което е започнала непровокирана война на територията на суверенна Европа.

"Вече 35 дни на територията на Украйна се водят брутални военни действия, припомни той. Стотици хиляди са загубили домовете си, други са напуснали страната. Възстановяването ще отнеме десетилетия, каза още депутатът. Помагане на жертвите не означава въвличане в конфликта", изтъкна Митов.

 

"Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас", се посочва още в текста. От ПГ на ГЕРБ-СДС акцентират, че правото на самозащита е фундамент на международното право.

 

"Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта и неговата ескалация", посочи Митов, след което попита реторично - ако видите някой човек на улицата да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът, и ще подминете, обръщайки глава на другата страна? Това прави българското правителство в момента, посочи депутатът. 

 

В текста се отчита, че сега 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария, подпомагат с военнотехническа помощ Украйна. Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия, каза Митов, след което даде за пример Република Турция, постоянно снабдявала Украйна с военна помощ. 

 

За съжаление българското правителство се е снишило, дори търси индулгенция в парламента, без значение, че останалите правителства предоставят военна и техническа помощ, без решение на парламента, добави Митов.

 

Сега предлагаме проект на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна, каза той. Не приемаме твърдението на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна, добави Митов.

 

По думите му България може да предостави редица въоръжения – като преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси. Това са средства, от които българската армия има в излишък и няма да се отрази на бойните ни способности, уточни депутатът.

 

"Срамът ще е за вас, обърна се той към мнозинството като ги призова да подкрепят декларацията на ГЕРБ. Време е да подплатим декларациите си с истински действия и да подпомогнем Украйна в усилията ѝ да се защити. Тя защитава и всички нас", добави бившият външен министър.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени