Иван Костов: Румен Радев говори като руски агент на влияние

Очертава се дълга война между Русия и Украйна! Ако въобще има мир, се очертава да е тлеещ - както между Палестина и Израел, прогнозира бившят премиер

Иван Костов
Иван Костов Източник: Zonanews

"Войнолюбците", за които се говори, сме ние всички, цялата евроатлантическа общност в очите на президента Радев. Той говори като руски агент на влияние. Не може да има толкова мощни гласове на руски агенти за влияние в България и ние да очакваме българското общество да се ориентира правилно. Няма как". Това в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. каза Иван Костов, премиер на България в периода 1997-2001 г. 

 

Zonanews припомня, че сме единствената медия в България, която подробно, единствено на базата на документи от личния архив на Костов разкри, че Костов е бил преди 10 ноември 1989 г. два пъти в Съветския съюз, както и какво е вършил по време на тези две свои няколко меесчни пребивавания в Кременчуг през 70-те и в Москва през 80-те години на миналия век.

 

"Не е само тук този проблем, виждаме, че и в други страни го има", добави той. "От най-високи, от най-авторитетни места сеят съмнения в обществото, вместо да се формулира ясно политиката на НАТО и ЕС за войната Русия - Украйна. Нищо добро не чака България след войната, дори и след евентуален мир, който би оставил тлеещ конфликт, когато и ако се случи. Затова за България е важно да влезе във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция", подчерта бившият лидер на СДС и ДСБ.

 

"Аз следя внимателно огромна част от анализите, особено много задълбочените. От тях считам за най-убедителни прогнозите, че най-вероятно тази война ще продължи дълго, защото и двете сили - и Русия, и Украйна, няма да могат да получат превес, да пробият позициите на противника и да решат войната в своя полза. Очертава се тежка война. И вероятен мир, ако въобще има мир, се очертава да е като в страните, в които конфликтът е тлеещ. Като Палестина и Израел", прогнозира Костов.

 

Възможно е това да създава много рискове за нашата страна. Тази война дестабилизира не само икономиките, дестабилизира и политически. Най-важното е България възможно най-борзо да влезе във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция - и в НАТО, и в ЕС. Да влезем в Шенген, да въведем еврото, категорично заяви бившият премиер. 

 

По думите му в България няма икономическа криза. "Икономическата криза в България, при положение, че има реален икономически растеж - няма. По теория няма. По всеобщото разбиране, това не може да се нарича икономическа криза", смята Костов. Според него обаче енергийното оръжие срещу Русия беше блокирано, но това не го е направило служебното правителство.  

 

"Русия няма шанс да спечели тази война от технологична гледна точка. Надпреварата, която ще дойде във въоръженията, тя няма да може да ги развие, защото остана сама. Остана извън глобалната икономика, все по-изолирана е. Няма как да произведе такива бойни системи и да ги развие. От тази гледна точка обаче нищо добро не се вижда за България", заяви още Иван Костов.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени