Ивайло Мирчев с предупреждение: В битка сме срещу зловредно влияние! Руските пропагандни атаки в България са силно подценявани

През годините редица родни политици и партии от Сидеров до Копейкин и от "Атака" до "ВъZраждане" се надпреварват в дисциплината "Най-предани служители на Путин в България"

Ивайло (Иво) Мирчев, ПП-ДБ
Ивайло (Иво) Мирчев, ПП-ДБ Източник: Zonanews

"Руските пропагандни атаки в България често са силно подценявани. В битка сме срещу зловредното руско влияние". Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.
 
Вижте и целия текст:

"Топ 10 на руски хибридни атаки в България:

 

1. Лъжата за "българска следа" във взривяването на Кримския мост на 8 октомври 2022 г.
След атаката ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заявява във видеоразговор с Владимир Путин, че експлодиралият камион е тръгнал от България – единствената държава-членка на ЕС и НАТО, "включена" в маршрута му. Тезата се разпространява пропагандно, без да има никакви доказателства за нея. Русия обвинява украинските тайни служби, руски и чуждестранни лица за взрива и организацията му. Руски военни "експерти" подхващат теорията, че експлозивите са натоварени още на територията на България, което според тях буди съмнение за съучастие. Официалната реакция на служебното правителство на Румен Радев закъснява с повече от денонощие.

 

2. "Днес в Русия е свещен ден, а кирилицата дойде при нас именно от македонската земя!"
Цитатът е на Владимир Путин от среща между него и македонския президент Георге Иванов през 2017 г., а на 24 май 2021-а фалшивата теза целенасочено отново е вкарана в експлоатация от руското посолство в Скопие. Историческата гавра продължава с "Невъзможно е да се оцени значението на светите братя Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския." Провокацията предизвиква полюсни реакции, а апологетите на Путин у нас заявяват, че не било нужно за една двусмислена фраза да се вдига толкова много шум.

 

3. "България я освободи Русия! Нито Полша, нито Литва, нито други страни! Русия!"
През март 2018 г. руският патриарх Кирил, познат още като агент Гундяев от КГБ, публично хока като ученик президента Румен Радев и изразява разочарованието си, че българите били признателни и на други народности за участието им в Руско-Турската война от 1877-1878 г. В заснетия от Руската православна църква видеоклип не се вижда никаква ответна реакция от страна на българския президент. Президентството не съобщава нищо за гневния изблик на тропащия по масата руски патриарх и едва след като новината залива всички медийни издания, администрацията на Радев пуска прессъобщение с цитат: "Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г." Радев споделил още възхищението си от тезата за "силата на мълчанието" в писанията на патриарх Кирил.

 

4. Приравниха освобождението на България с нахлуването в Украйна.
Хибридните "залпове" от руския посланик Елеонора Митрофанова непрестанно обстрелват българското общество и са толкова многобройни, че заслужават отделна публикация. Вероятно най-смущаващият от тях идва броени дни след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. На 3 март 2022 г. Митрофанова сравнява "освобождението на България от османско иго" със "справедливите действия за защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим". Пошлата употреба на българската история в оправдание на престъпленията на Кремъл срещу украинския народ не е прецедент. Според Митрофанова и двете "операции" били мотивирани от "руските хуманни и християнски ценности", а Вашингтон и "неговите евроатлантически подлоги" (да се чете като българските власти) блокирали достъпа до сайтовете на руски институции, информационни издания на територията на страната. Седмици преди руското нахлуване в Украйна Митрофанова заявява, че НАТО трябва да се върне в границите си отпреди 1997 г., а войските и базите на Алианса да бъдат премахнати от териториите на България и Румъния.

 

5. Руски пари за български политически партии.
Публичен доклад на Държавния департамент на САЩ разкрива, че от 2014 г. насам Москва е инвестирала 300 млн. долара в политици и партии в над 20 държави из четири континента. Сред основните цели на финансовата офанзива е подкопаването на европейските демократични системи и вмешателство в различни национални политики, така че да обслужват руския национален интерес. През годините редица родни политици и партии от Сидеров до Копейкин и от "Атака" до "ВъZраждане" се надпреварват в дисциплината "Най-предани служители на Путин в България".

 

6. Дезинформационна буря.
"Махат "Аз съм българче!" от учебниците!", "ЕС забранява ракията, шкембе чорбата и снежните човеци!", "Пращаме български войници на фронта в Украйна!" "Норвежци отвличат българските деца!", "Пръскат ни с Кемтрейлс и ни облъчват с 5G!". Това е само малка част от безкрайния списък с пропаганда, която в общия случай има един първоизточник – Кремъл. От години Москва финансира редица анонимни сайтове за фалшиви новини, а впоследстие тролове споделят съдържанието им стотици пъти във Facebook.

 

7. Отравянето на Емилиян Гебрев и взривовете в складовете му.
- Тихомир Безлов ги нарича руски "мокри операции" срещу български военни заводи и складове с военна продукция. Минимум 10 взрива от 2011-а (в склад за далекобойни снаряди до с. Ловнидол) до 2022 г. (в база на оръжейна компания в Карнобат) са безрезултатно разследвани от прокуратурата. В преобладаващата част от инцидентите има доказано участие на руското военно разузнаване, а Христо Грозев твърди, че то е прикрито от българската прокуратура, която е филтрирала подаваната към западните партньори информация за подривната дейност. Руските атаки срещу българската военна индустрия целят отслабване на капацитета ѝ да подпомага Украйна с доставки на леко въоръжение и муниции. Тази седмица Софийския градски съд издаде европейски заповеди за арест на шестима руски граждани, обвинени в тероризъм и извършването на четири взривове в складове за боеприпаси у нас. Част от цялостната операция е и отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев, неговия син Христо и производствения директор на "ЕМКО" Валентин Тахчиев през 2015-а година. Цели три години разследване на практика няма, докато руски тайни агенти не отравят Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през 2018 г. По данни на Bellingcat двете операции имат поне един общ извършител. През 2020 г. прокуратурата обвинява трима руски граждани, заподозрени за отравянето на Скрипал. Според германски лекари пък Гербев е отровен със сходно вещество, използвано при покушението срещу Алексей Навални.

 

8. Паравоенните формирования на територията на България.
В разгара на бежанската криза в Европа през 2015-2016 г. руски експерти, свързани с разузнаването в Москва, обучават паравоенните формирования БНО "Шипка" и Военен съюз "Васил Левски" как да извършват граждански арести на мигранти по българската граница. Любопитен пример е ветеранът от войната в Афганистан Игор Зорин, за когото се твърди, че е обучавал членове на "Шипка" и "Васил Левски" в близък и ръкопашен бой. По информация на Христо Грозев през 2016-а година руското военно разузнаване е подготвяло преврат чрез паравоенните организации по подобие на сходна операция в Черна гора.

 

БНО "Шипка" и ВС "Васил Левски" оперират не просто като милиции, а като пропаганди инструменти против ЕС и НАТО. Идеологическите им постулати включват "забрана на политическите партии", "революция срещу правителството", "борба с глобалното ционистко лоби и банковите елити" " и "Русия – Третия Рим и спасителката на християнството". Същевременно с това организациите целенасочено разпространяват дезинформация и фалшиви новини за "терор срещу българите в Украйна" "украински престъпления в Донбас" и "фашисткия световен ред на САЩ". Източник от българските служби твърди, че първоначално на тях се е гледало като на "клони и лунатици, които не представляват реална заплаха". Съществуват данни, че БНО "Шипка" и ВС "Васил Левски" са моделирани по образа на сепаратистките организации в Източна Украйна и са получавали въоръжение от Русия през пристанище Варна. Представители на организациите се бият на страната на сепаратистите, а един от тях – Цветомир Гетов – е убит през февруари 2023-а година. В края на 2022-а година прокуратурата започва разследване срещу БНО "Шипка" за престъпление против републиката. 9. DDoS атаки срещу сайтове на български институции (включително в деня на изборите от 2015 г. насам), руски киберудар срещу приложенията за интернет банкиране на най-големите български банки, срив на IT системата в "Български пощи". Руската хакерска атака срещу пощите довежда до загуба от 17 млн. лв. и възпрепятства изплащането на пенсиите на близо милион български пенсионери.

 

10. Протести срещу добива на шистов газ в България.
Според данни, изнесени в румънския парламент, Русия е отделила 82 млн. евро за протести против добива на шистов газ в страни-членки от ЕС. Високата цена на пълната енергийна зависимост от Русия и монопола ѝ върху енергетиката ни години наред плащахме и в България. В самото начало на 2012 г. мащабни улични протести в София принуждават българския парламент да наложи безсрочен мораториум върху добива на шистов газ, въпреки наличието на 456 млрд. куб. м газ на територията на страната. Информационното пространство е обилно напоено с митовете, че фракингът отравя водата и води до земетресения. Руската връзка в антишистовия сценарий за България открояват и материали във Financial Times, както и свидетелства на различни експерти и дипломати".

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени