Калоян Методиев: Петков и Василев са "харвардските Бони и Клайд"

Служебният кабинет е провален, прокризисен, добави той

Калоян Методиев
Калоян Методиев Източник: bTV
Румен Радев е едноличният господар на политическата сцена в България, функционираме в състояние на перманентни избори, на политическа нестабилност, на партии в криза, при което той назначава втори служебен кабинет, очевидно неуспешен. Служебният кабинет е провален. Тази критична констатация направи бившият началник на кабинета на Румен Радев, политологът Калоян Методиев.
 
"Служебните кабинети по принцип винаги са били в последните 30 години антикризисни като конструкт, като мярка, като политика. Този е първият служебен кабинет, който е прокризисен. Той задълбочава нещата във всеки един възможен сектор, изкарва хора на улицата, вместо да ги прибира и не случайно в негов символ се превърна този потъващ кораб, който всеки ден е по новините", анализира ситуацията в страната той.
 
И продължи: "Създадоха си партия, която също е част от проблема, защото тези двама господа (Кирил Петков и Асен Василев, бел. ред) във всеки възможен ден или се забъркват в някакъв скандал с гражданство, или с нарушения на закона, с конституционни проблеми, с офшорни фирми, с лъжи откровенни, че те са актуализирали бюджета или с нещо друго", каза Методиев. 
 
Той нарече Кирил Петков и Асен Василев "харвардски Бони и Клайд". "В един момент те започнаха да доминират политическия дневен ред в държавата, но според мен направиха този проект прекалено рано, прекалено превъзбудено и се изчерпаха елементите на това шоу и в момента удариха тавана", добави той. 
 
Партийната система беше доста поразбита, което е огромна грешка. В момента има опасност президентската кампания да захлупи парламентарната. "Бих употребил една метафора - за щуреца и мравката. Щурецът прави шоу, весели се лятото, докато мравката събира храна. Предстои ни много тежка зима и ако ние изберем щуреца, а не изберем мравката на тези избори, ще имаме огромни проблеми като общество. Щурецът - това е президентската кампания. Тя е много интересна, привлича вниманиие, динамична е, но в президентската институция не може да се направи много по отношение на текущата политика", коментира Калоян Методиев. 
 
И Пеевски, и Младенов са извън активната политика, така че разкритията на "Документите Пандора" може да имат по-скоро имиджови щети, отколкото влияние върху процеса на протичане на тази кампания, заяви Методиев. Той добави, че е нормално ДПС да си защитават човека, нормално е да защитава и имиджа си. "Младенов не е в активната политика, не е в оборот на текущите събития, така че излизането му в списъка е любопитно от гледна точка на историята, отколкото на бъдещето и текущи събития", коментира бившия началник на канцеларията на Радев. 
 
Той добави, че очаква темата да бъде използвана в предизборната битка, докато не започнат да излзат имената на хората, свързани с икономически субекти, които имат много по-голямо влияние върху икономиката. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени