Кирил Петков: "Сглобката" не е коалиция, събрахме се с една единствена цел - да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат

Трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, с които направихме добри неща - сменихме Конституцията, сменихме много от законите, за да дадем възможност тези реформи да се направят, добави той

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Време е да видим как реалните реформи ще продължат, защото ние не се казваме "Продължаваме управлението", ние се казваме "Продължаваме промяната". ГЕРБ трябва да ни покажат, че промяната ще продължи, за да има шанс това управление да продължи. Това заяви пред журналисти в парламента Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група  ПП-ДБ, във връзка с подготвяното от ГЕРБ коалиционно споразумение, съобщи БТА.

 

Петков припомни защо е била създадена тази "сглобка" с ГЕРБ-СДС и коментира, че тя не е коалиция. "Събрахме се с една единствена цел и тя е да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат още преди три години", добави Петков.

 

"Хората искат справедливост в съда, искат сигурност и служби, на които да могат да разчитат и като отидат в магазина да знаят, че никой не ги обира с монополни цени", отбеляза той. И подчерта: "Това бе задачата на тази "сглобка". Той добави, че това са били задачите ѝ в първите девет месеца.

 

"Тук трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, с които направихме добри неща - сменихме Конституцията, сменихме много от законите, за да дадем възможност тези реформи да се направят, сега обаче в следващите девет месеца те трябва реално да се случат", настоя Петков. По думите му реформите трябва да са реални, така че институциите да заработят за хората.

 

"Тук искам да кажа ясно на г-н Борисов, сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите девет месеца от тази работа", коментира Петков. "Ако видим, че ГЕРБ реално са готови да довършат реформите, ако видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система, която работи, че имаме служби, които работят и са реформирани, тогава след девет месеца можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не можем да говорим въобще за коалиционни споразумения, защото нито хората, нито ние, сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай", заяви Петков.

 

На въпрос това означава ли, че няма да подпишат предлаганото от ГЕРБ коалиционно споразумение, Петков каза, че първо трябва да видят техния документ. "Няма да влезем в коалиция и няма да имаме коалиция, докато не видим, че реформите са се случили", заяви Петков и уточни, че това означава да имаме ВСС, главен прокурор, на когото хората му имат доверие.

 

Петков попита Борисов дали би подкрепил политически отправения от Никола Минчев апел изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да се оттегли, докато текат разследванията за Мартин Нотариуса и Пепи Еврото.

 

Относно искането им, заложено в подготвения от ПП-ДБ меморандум, предложен на ГЕРБ-СДС за равно разпределение на регулаторите, Петков коментира, че всъщност имало голяма заблуда. "Ние не искаме 50 на 50 в регулаторите, искаме сто процента независими регулатори. По думите му това означава никакви политически назначения", коментира той.

 

"Няма да говорим за никакви министри, докато не видим, че ГЕРБ са готови с нас да направят крачката напред за реалната реформа в регулаторите", добави Петков. На въпрос, свързан с поисканата смяна на министъра на отбраната Тодор Тагарев, заявена по-рано и от Бойко Борисов, и от Делян Пеевски, Петков отговори, че всички евроатлантически партньори много харесват Тодор Тагарев и не разбира това желание.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени