Кирил Петков: Важно е да продължим да говорим, най-добре за следващите ротации е този отбор на акад. Денков и Мария Габриел да се сменя огледално всеки девет месеца

Това е начинът да покажем единство пред целия свят, да не показваме нови лица всеки девет месеца, добави съпредседателят на ПП

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на журналистически въпроси в кулоарите на Народното събрание. Ще отстъпи ли от искането си партията му да вземе и външно министерство, или отиваме на нови избори.

 

"Когато става дума за преговорите, искам да очертая какво се случи. Ние даваме възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата. Премиерът отговаря за всички министри. Това е най-голямата позиция в държавата. Премиерът се среща с другите премиери на Европейския съвет и взимат най-важните държави", каза той.

 

"Излазът на България към Европа и към целия свят идва от премиера. За да има баланс, трябва да има и втори глас, втори гарант и това е министърът на външните работи. Декларацията казва, че ротацията е огледална", добави Петков.

 

"Кажете каква е логиката да има нов човек, да се появи нов човек. Имаме работещ екип Денков-Габриел. Защо трябва да се вкарва още един човек, незапознат с тяхната работа, въпреки че споразумението е Денков-Габриел. Предлагаме Мария Габриел да вземе поста премиер. Проблемът е, че за ГЕРБ това не е достатъчно", настоява съпредседателят на ППДБ.

 

Ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо. Тук въпросът е да продължим да говорим - отговорността не е за един или двама човека, цяла България разчита на този диалог. Никога няма да се съгласим на каквото и да било, ако някой просто ни кара да го направим. Ако влезем в разговори и те осъзнаят, че е най-добре за следващите ротации е най-добре този отбор на акад. Денков и Мария Габриел да се сменя огледално всеки девет месеца, това е начинът да покажем единство пред целия свят, да не показваме нови лица всеки девет месеца и да има една нормална стабилност за държавата, заяви Петков.

 

"Единствените, от които чуваме избори, са ГЕРБ. В началото виждахме министъра на вътрешните работи като експерт, но в последствие той се оказа близък до ГЕРБ", добави Петков.

 

От мен чували сте за избори? Не поставям условия, но казвам, че ако на нас някой ни поставя условия, ние не се навеждаме. Ние призоваваме за продължаване на диалога. Премиерът е повече от всички министри, там е крайното решение. Ние им давама възможност и политически актив да имат най-голямата позиция, която е крайно решаваща.За да може тази структура да работи, трябва да има баланси, които да работят заедно. За да можем да работим всички заедно за България, трябва да работим в екип, посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени