Лидерът на СДС: Няма да подкрепим Кирил Петков за премиер, ще гласуваме "въздържал се"

В опозиция тъкмо ще успеем да си стегнем позициите си и да избистрим дясно-консервативния профил на партията

Румен Христов
Румен Христов Източник: NOVA NEWS

На въпрос в студиото на предаването "Офанзива" по NOVA NEWS дали би гласувал за Кирил Петков като кандидат за министър-председател, лидерът на СДС Румен Христов каза, че при избора на председател на НС те са гласували "въздържал се". "Вероятно ще гласуваме отново "въздържал се" - ние сме в опозиция и ще гласуваме "въздържал се", за да се очертае ясно кой подкрепя това правителство и премиер", разкри той.

 

Не виждам обезличаване на СДС от друга дясна формация, която е член на ЕНП, както ГЕРБ. Трябва да доразвием коалицията с ГЕРБ и от това България може само да спечели. Това каза още председателят на СДС по повод искането на няколко члена на ръководните органи на СДС партията да напусне коалицията.
 
Съюзът на демократичните сили не може да постигне гласове, които да му позволят да прескочи бариерата. Тези 80-90 000 гласа, ако не сме в тази коалиция биха се изгубили. Решението за коалиция с ГЕРБ е на нашите ръководни органи, прието беше почти единодушно. Имаше и известно настояване от Европейската народна партия да направим такава коалиция, разкри той.
 
Най-голямата изолация беше в 45-тия парламент, тогава щяха да ни бият, както се казва. В този парламент ще бъдем конструктивна опозиция - има много неща, които могат да бъдат подкрепени от нас. Например, влизането в Шенген, еврозоната, коментира лидерът на СДС.
 
"В опозиция тъкмо ще успеем да си стегнем позициите си и да избистрим дясно-консервативния профил на партията. Ние сме в коалиция с ГЕРБ и ще продължим да бъдем в коалиция с ГЕРБ - това трябва да е ясно", категоричен е Румен Христов.
 
Този път ще имаме три "златни пръста". "Мандатоносителят е само с 67 депутати. Тоест ти трябва да си осигуряваш всеки път подкрепата от другите три партии". 

Румен Христов каза, че т.н. "градска десница" в лицето на ДБ, е подкрепила Мая Манолова през 2019 г. за кмет на София, сега правят коалиция с БСП. "Затова казвам, че СДС и ГЕРБ останаха единствените десни партии в българската политика" заяви той.


 
 
 
 
 
 
 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени