Мария Габриел: Замразяваме преговорите. Борисов: Не се ли поправят ПП, по-честно е да отиваме на избори (ВИДЕО)

Стресна ни начина, по който мислят да управляват държавата, подчерта лидерът на ГЕРБ

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Скрийншот/Facebook

"Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа", заяви на брифинг в централата на ГЕРБ Мария Габриел. Става дума за начин на управление, който е в разрез със всички европейски практики. Неприемливо е навън да се говори едно, а след това друго, посочи още Габриел. Тя добави, че България не е параван, а суверенна държава.

 

Задавам си въпроси това ли е виждането как се правят избори, добави тя по повод записите, разпространени от Радостин Василев. В тях глас, за който се твърди, че е на Асен Василев, казва, че местният вот наесен щял да се прави със служби, който "Продължаваме промяната" държи.

 

Габриел се обяви за експертно правителство, което, според нея, би срещнало най-голяма подкрепа. Но поиска да има гаранции за такова. "Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени", поясни Габриел. И посочи, че извинението не трябва да е към нея, а към българските граждани. "Ето това ще предупреди дали замразяването ще се превърне в размразяване или ще отидем към третия вариант", поясни тя.

 

"Преговорите ще бъдат размразени, когато видим гаранции за експертно правителство. Трети мандат не виждам как ще стане. Изборите са много по-честен вариант", посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И добави, че така щяло да се види дали го е страх да остане без имунитет.

 

Томислав Дончев коментира, че "този който е правил ала-бала с президента", сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той. "Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще рави чистки, няма значение дали е законно или незаконно".

 

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че който щял да прави кабинет, с кръв се заканил, че ще прави чистки. Нямало нищо демократично в това и от чутото щяло да се прави "демонтаж на държавата".

 

Казала съм на акад. Денков, че замразяваме преговорите, отговори на журналистически въпрос Мария Габриел. И поиска гаранции, за да се подновят те.

 

"След като победихме два пъти поред на изборите, и поотделно, и заедно, и с машини, и без машини, след преговорите, поехме ангажимент да се върне машинното гласуване", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира, че под "ала-бала" е разбрал далавера с машинния вот. Поиска да се купят машини като тези в САЩ. 

"Приемаме, че там е най-голямата демокрация", аргументира се лидерът на ГЕРБ.

 

"Гласуваш си на бюлетина, слагаш я на четеца, вечерта в 21,30 часа имаме резултати", посочи бившият премиер как ще става гласуването.

 

"Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа", каза Борисов по повод твърденията в записа, че лидерът на ГЕРБ го е страх да остане без защита от наказателно преследване. Напомни, че е нямал такъв 2 години и отбеляза, че за 2 седмици са приети редица закони. Посочи, че сега на дневен ред е въпросът за държавния бюджет.


"Това е "Уотъргейт". Да записваш централата на една политическа партия е най-тежкото нарушение. Само че се оказа, че това не е така", продължи Борисов и добави, че планът бил да се махнат стотици кадри на службите. Даде пример с "Гранична полиция", в която ако няма хора, не е виновен нейният ръководител. "Но ти да идваш и да кажеш, че ще смениш 500 директори на училищата. Да кажеш, че ще махнеш цялата администрация, ще сложиш там партийни лидери", ядоса се Борисов.

 

Бившият министър-председател заяви, че първоначално преговорите били за правителство със срок 3 месеца. Той добави, че е обяснявал на всеки колко е важно да има правителство, да се приеме бюджет и други ключови закони.

 

"Въпросът не е какво си говорят, сигурно и нашите така си говорят. Въпросът е как мислят тези хора - да махнат хората...", продължи Борисов. И поясни, че за 2 години, откакто ГЕРБ не е на власт, нямали хора никъде. Той се ядоса на чутото в записите, че от ПП са искали да правят местния вот с техен вътрешен министър и така да го манипулират.

 

"Хубава, лоша, такава е", каза Борисов за държавната администрация и попита откъде ще бъдат намерени нови хора за нея. Борисов заяви, че лично е настоявал Асен Василев да е финансов министър в кабинета, защото в противен случай щял да каже, че ако той е бил на поста, дефицитът щял да е под 3%.

 

"В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго", продължи лидерът на ГЕРБ. Категорично отрече да се е срещал с бащата на Кирил Петков.

 

"ГЕРБ-СДС затова е първа политическа сила. Защото ние гарантираме на всеки работещ човек, без значение дали е в службите, в училищата... ние няма да допуснем да го преследват, да го арестуват", заяви още Борисов.

 

Ние подходихме честно, отговорно, отвърна Борисов, запитан съжалява ли ГЕРБ, че са върнали мандата. "С приятели се изпокарахме само и само да преведем България", каза лидерът на ГЕРБ.

 

"Бил съм главен секретар и 3 пъти премиер. Няма случай да дойде чужденец, евреин и да каже "за тая служба искам Иван Иванов", посочи още Борисов по повод твърденията във записите, че новите шефове в службите са съгласувани с "посолството". 

 

"Няма практика посолствата да идват и да дават кадрови решения. Категоричен съм, че абсолютно никога чужди посолства не са се месили. Те могат да одобрят едно назначение, но никога не са се бъркали и не са предлагали кадри. Това ще ни навреди много в Европа. Ще стигнем до момента да не ни вдигне никой телефона в Европа и да не ни напише един имейл. Това направиха тези хора, които се опитват да изнудват цялата държава и вместо да обединим усилията, всичко отива по дяволите, продължи Борисов.

 

Лидерът  на ГЕРБ коментира и думите си към симпатизанти, че като не им харесва партията, има 240 други. Поясни, че това не е като футбола и не може Лео Меси да спечели Световното първенство за Аржентина и да даде купата на Франция. Припомни, че толкова пъти е обяснявал, че подобен кабинет е полезен за държавата, че повечето хора са го разбрали.

 

Не е случайно, че записите излизат сега, заключи Борисов. И поясни, че на разговорите от "Продължаваме промяната" са се държали съвсем различно на преговорите. Стресна ни начина, по който смятат да управляват държавата, каза Борисов.

 

"Как си обяснявате защо "Да, България", които са били с тях не искат да дадат министри в кабинета? За да могат после да се отрекат и да кажат "Не, не, ние не сме били с тях", каза още Борисов.

 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени