Машини и протестиращи остават в Долни Богров до подписване на меморандум с властта

България ще разреши вноса на слънчоглед от Украйна, едва след като българските земеделци и преработвателите договорят помежду си точните количества, които е необходимо да бъдат внесени допълнително.

Среща на премиера Денков с контактна група от Инициативен комитет за общонационален земеделски протест
Среща на премиера Денков с контактна група от Инициативен комитет за общонационален земеделски протест Източник: Пресцентър на МС

Инициативният комитет на общонационалния земеделски протест взе решение протестиращите да останат в протестна готовност с машини и хора на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договорените параметри на 19.09.23 г. Това съобщиха от Инициативния комитет.

 

В случай, че не бъде разписан меморандум с властта на 20.09.23 г., протестиращите ще излязат отново на ефективни протестни действия в центъра на София. България ще разреши вноса на слънчоглед от Украйна, едва след като българските земеделци и преработвателите договорят помежду си точните количества, които е необходимо да бъдат внесени допълнително.

 

Това беше договорено снощи на срещата на премиера Николай Денков с представители на инициативния комитет на протестиращите земеделци. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на финансите Асен Василев. Целта е да се гарантира производството на олио в пълния му обем и в същото време да бъде реализирана продукцията на българските земеделци с приоритет. 

 

Предстои премиерът да информира украинския си колега за искането на българските земеделци да не бъде внасян слънчоглед от Украйна, докато не е ясна квотата за България. По отношение на останалите продукти в момента се водят преговори между Европейската комисия и Киев, в които участват и земеделските министри на държавите членки на ЕС. Министър-председателят обърна внимание, че досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти от Украйна.

 

За останалите продукти, включени в исканията на зърнопроизводителите за ограничен внос, правителството ще направи всичко възможно също да бъдат включени. Обещаните 63 милиона лева за подпомагане след отменената забрана за внос на зърно ще бъдат изплатени с решение на Министерския съвет утре.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени