Министър Тагарев за убийството на Пригожин: Така действа КГБ

Русия действа доста агресивно в Черно море. Опитва се да наложи своите искания с агресия, добави министърът на отбраната

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МО

"Това, което знаем, следейки събитията, е начинът, по който действа КГБ. Има много опоненти на Кремъл, които падат от високи етажи, пият неподходящ чай, биват убивани от бандити. Случаят с авиационна катастрофа не е уникален случай".

Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира смъртта на шефа на частната армия "Вагенер" Евгений Пригожин пред bTV тази сутрин.

 

"Вероятно е имало поставен взрив на борда на самолета на Евгений Пригожин", подчерта министърът. Той направи аналагоия с катастрофата с хеликпотер, при която преди години загина ген. Лебед, организирал излизането на руските войски от Афганистан. Той беше изключително популярен, напомни Тагарев.

 

"Една част от "Вагнер" влезе в армията, но друга част действа в Африка. Отслабена е групировката. Малко вероятно е това да повлияе на войната в Украйна. Една част от войниците на групировката са в редовната армия, една част - в Африка, а друга – в Беларус. Малко вероятно е тази част в Беларус да се опита да направи нещо подобно на 24 юн", отхвърли той предположенията, че може да последва опит за пуч на наемниците заради смъртта на командира им.

 

Проблемът със свободно плаващите мини в Черно море е трудно решим, кометира министърът. На срещата на балканските лидери с участието на украинския президент и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Атина преди три дни Зеленски покани премиера Николай Денков България и Румъния да се включат в общи усилия с Киев за прочистването на водите и осигуряването на сигурен канал за транспортиране на украинско зърно.

 

"Русия действа доста агресивно в Черно море. Опитва се да наложи своите искания с агресия. Ние ще се опитаме да разминираме Черно море, военноморските сили ще помогнат, но този процес трудно ще се осъществи", каза Тагарев.

 

Той добави, че украински специалисти са дошли в България, за да видят 100-те бронетранспортьора на МВР, които ще бъдат изпратени на Киев. Чака се парламентът да одобри изпращането им след ваканцията си, която свършва на 1 септември.

 

Не всички ще тръгнат за фронта, тъй като има такива, които не са в добро състояние и те ще бъдат използвани за части, обясни  Тагарев. Той обаче не вижда и как България би помагала на Украйна с ремонт на бойни машини, тъй като това ще изисква много време.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени