Министърът на икономиката Никола Стоянов: Нинова е назначавала хора без конкурс, 72 души са били уволнени

Все едно двама различни души са управлявали институцията. Един идва и говори пред вас, а другият прави съвсем различно нещо, допълни Стоянов

Никола Стоянов
Никола Стоянов Източник: Министерство на икономиката

"В администрацията на МИ последните 7-8 месеца са уволнени 72 човека, това прави средно по 10 човека на месец. По-интересна е ситуацията в предприятията, там от 18 дружества в 14 са сменени всички или голяма част от надзорните съвети. За съжаление огромната част от хората, които са махнати си били назначени  с конкурс, а всички назначени са без конкурс, което  определено не спазва духа на закона за публичните предприятия. Казах и на Нинова, че съм дошъл да строя мостове и да надграждам, а не да уволнява хора".

 

Това заяви икономическият министър Никола Стоянов по време на брифинг в Министерство но икономиката. По думите му след оставката на правителството са били пуснати конкурси, чиито срок е бил 2-3 дни. По отношение на ДКК Стоянов констатира, че в момента съветът на директорите е от 4 човка, а миниумът е пет. "Реално ДКК не спазва закона, с това че са четири човека. Разбирам, че се нагнетява обстановката, но това за мен не е начинът на работа. Не съм дошъл да се разправям с хората. Видях, че изпълнителният директор на ДКК ще е  водач на листа", заяви той.

 

Министър Стоянов бе категоричен, че ще назначи още трима души в съвета на директорите в дружеството, за да се спази законът. Запитан за търговията с оръжия, министърът коментира, че Нинова е отказала провеждането на комисия. "Проблемът е не само, че не е спазен законът. Разбирам, че компаниите започват да получават фактури за неустойки, което прави нещата много спешни. Аз ще подкрепя бизнеса и във връзка с това още този петък ще има заседание на комисията. Междуведомствения съвет не се е провеждал от май месец и затова немски инвеститор иска да се изтегли от Габрово, защото не е получил лиценз", допълни той.

 

Стоянов коментира с учудване, че въпреки уверението на Нинова, че няма да се продават имоти на министерството, лично тя  е стартирала продажба на имот. "Все едно двама различни души са управлявали институцията. Един идва говори пред вас, а другият прави съвсем различно", обобщи той. Никола Стоянов подчерта, че тежки дни очакват хората и бизнесът в България.

 

"И ние трябва да се подготвим за тях. Най-наболелият въпрос е по отношения на газа- там Министерство на икономиката участва в кризисния щаб на МС и съдействаме с каквото можем. Възложена ни е анкета сред бизнеса, за да дадем картина колко български предприятия използват газ на щаба", каза още той.

 

По думите му друга водеща тема по подготовка за зимата ще бъде петролът. "Знаете, че част от министерството е и Държавната петролна компания. Възложил съм анализ за нейната дейност и доколко би могла тя да бъде от помощ за идващите критични времена. През последните години се е вървяла в добра посока по отношение на контрола. Под три процента са нарушенията", заяви той.

 

Относно язовирите министърът заяви, че нещата се следят и, че  вече има изготвен доклад. "Той отлежава два месеца в министерството и никой не му обръща внимание", заяви Стоянов.

 

Като основен приоритет в работата на Министерство на икономиката той очерта подобряване на бизнес средата. "Ние няма да се задоволим да не пречим, а ще се опитаме и да помагаме на бизнеса. Всичко, което можем да направим в рамките на два- три месеца и което ще помогне, ние ще го направим. Вторият основен момент ще е подобряване на инвестиционната среда. Ще започнем работа по нов закон за инвестициите, така че когато има парламент да има редовна база, на която да стъпи. Външноикономическата политика също ще бъде наш приоритет, ще се опитаме да вдигнем нивото на индустриалните зони", категоричен бе икономическият министър.

 

По думите му зеленият преход продължава. "Истината, че от разговори с бизнеса получих обратна връзка, че част от нещата които сме обещавали не могат да се случат и затова трябва основен анализ."

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени