Николай Младенов: Ако Газа не спре с ракетите, примирието няма да бъде възможно

Според него са били допуснати редица грешки, за да се стигне до наТой уточни, че е в България на почивка със семейството си и не се занимава с политика в моментастоящия конфликт

Николай Младенов
Николай Младенов Източник: Zonanews

"Ако не се спре с ракетния обстрел от Газа, примирието няма да бъде възможно", каза пред bTV бившият специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов. Според него са били допуснати редица грешки, за да се стигне до настоящия конфликт. "В Йерусалим се трупаше напрежение по две линии – едната в квартала "Шейк Джара", където извеждаха палестинци от домовете им и настаняваха израелци. И отделно напрежението по светите места в Стария град", коментира Младенов.

 

"За съжаление в цялата тази каша се добави и решението на Абас да отложи палестинските избори", допълни той. По думите му ролята на Египет е най-важна за деескалация на напрежението.

 

"През 2019 г. при предишно напрежение трябваше да предупредим едната страна, че ако не се спре ескалацията до 10 ч. вечерта, ще последва военна операция, която ще е разрушителна. Ако в Газа продължи да ескалира напрежението и израелската армия влезе вътре, ще има такива жертви и разрухи. Това ще стане една неуправляема територията", смята Младенов.

 

Според него сме свидетели на т.нар. "ТикТок революция", при която всички участници снимат насилието и го публикуват в социалните мрежи. Това води до по-лесна радикализация.

 

На въпрос дали не се припознава в думите на лидера на ГЕРБ, че кандидатът на партията за президент ще е "Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток”, дипломатът каза: "Името ми е спрягано за какво ли не, но това са сметки без кръчмар. В ГЕРБ има достатъчно хора, които отговарят на тази характеристика".

 

Той уточни, че е в България на почивка със семейството си и не се занимава с политика в момента. "Говорих с Бойко Борисов малко след изборите. Не бяха направени достатъчно опити да се сформира правителство. Ако търсим паралели, Израел през последните две години мина през четири избора. Сега има вариант за пети избори. Всичко това е заради неспособността да се сформира стабилно управление. Надявам се България да не върви по този път", каза Младенов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени