Николай Василев: Обикновено политиците остават в историята не с глупости като "за пети път няма да правим правителство", а с големите решения, големите реформи и цели, които са постигали

Мечтая за прозападно правителство, реформаторско, добави той

Николай Василев
Николай Василев Източник: Zonanews

В днешно време разликите между партиите са сравнително малки, но личната омраза и невъзможност изобщо да седнат на една маса унищожават всичко. Това заяви в студиото на NOVA Николай Василев. Той е икономист, бивш вицепремиер, бивш министър от времето на НДСВ, а по-късно и на тройната коалиция. Василев беше и кандидатурата на ИТН за министър-председател в експертен кабинет.

 

По думите ми политическите формации, които са влезли в тройната коалиция преди години, са били с диаметрално различни виждания, но ги е обединил националният интерес. "Всички смятаме че трябва да има правителство. Тънките сметки в политиката не са полезни. Ако не бяхме направили тройната коалиция нямаше да влезем в ЕС, е да - имаше щета на изборите за НДСВ", припомни той.

 

Бившият вицепремиер изрази надежда да бъде съставен редовен кабинет в рамките на 49-ото НС, като подчерта, че "по-добре е някакво правителство, отколкото никога никакво правителство".

 

"Обикновено политиците остават в историята не с подобни глупости като "за пети път няма да правим правителство", а с големите решения, големите реформи и цели, които са постигали", каза Василев и допълни, че през последните две години никой в чужбина на взема България на сериозно заради политическата криза. Икономистът смята, че всички партии трябва да проявят повече диалогичност, както в този парламент го прави ИТН.

 

"Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат", призна той. "Мечтая за прозападно правителство, реформаторско. Биха могли ГЕРБ да направят с други, като толкова вторите се дърпат, важното е да се сглоби правителство", добави Василев.

 

Николай Василев коментира и бюджета, който служебният кабинет предложи и който предвижда 6.4% дефицит. "Не одобрявам бюджетната политика. Тя се характеризира с едно: Вземаме колкото може, повече дългове. Имаме колкото може, повече дефицити. Раздаваме колкото може, по-големи социални разходи, които финансираме само с кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е за това. Така стреляме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, ние ги изхарчваме, без да питаме", каза икономистът.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени