Нови посланици в РСМ и Дания

Желязко Радуков ще замени като посланик в Скопие Ангел Ангелов, Драгомир ще смени Светлан Стоев в Копенхаген

Министерство на външните работи (МВнР)
Министерство на външните работи (МВнР) Източник: Zonanews

Въпреки обтегнатите отношения между президента Румен Радев и правителството, има съгласие за назначението на още двама посланици, като така завършва серия нови назначения зад граница преди ротацията. Желязко Радуков ще замени като посланик в Северна Македония Ангел Ангелов.

 

Българският посланик в Скопие ще има ключово значение за регулирането на двустранните отношения и напредъка на Северна Македония към ЕС. Радуков вече е работил в посолството в Скопие като трети секретар в периода 2010-2013 година. Има стаж и в посолството в Белград. Във външно министерство е отговарял за отношенията със Северна Македония след 2021 година, по време на служебните правителства на Радев.

 

Той е и организационен секретар на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между двете държави, която не постигна съществени резултати. Северна Македония засега не може да започне пълноценни преговори за членство в ЕС, защото не вкара българите в конституцията си, както бе заложено в преговорната ѝ рамка.

 

Драгомир Заков
Драгомир Заков Източник: Zonanews

Бившият министър на отбраната Драгомир Заков пък ще бъде посланик в Дания. Там той ще смени Светлан Стоев. Заков бе министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Преди това е бил и посланик в НАТО. За последно бе съветник по външната политика и политика за сигурност към премиера Николай Денков.

 

Външно министерство и държавният глава са договорили и ключовото назначение на нов посланик в Северна Македония. Назначаването на посланици става по предложение на правителството и с указ на държавния глава, което изисква сложна съгласувателна процедура и процесът често се оказва блокиран заради неразбирателство между двете страни.

 

Външно министерство в момента е основна част от споровете около ротацията. Като за него претенции предявяват и ПП-ДБ, и ГЕРБ. Сега се управлява от Мария Габриел (ГЕРБ), която трябва да стане премиер след ротацията. ГЕРБ обаче държат на поста и допуснаха той да бъде зает и от друг техен кадър.

 

Източник: Медиапул

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени